Idem predať byt. Ako mám zvýšiť jeho hodnotu?
Idem predať byt. Ako mám zvýšiť jeho hodnotu?

Idem predať byt. Ako mám zvýšiť jeho hodnotu?

Pred predajom bytu sa treba rozhodnúť, čo je prioritou. Či vyšší zárobok, rýchly predaj alebo čo najmenej starostí? Od týchto vecí sa totiž odvíja to, či sa oplatí byt v pôvodnom stave zrekonštruovať a zvýšiť jeho hodnotu alebo len dokúpiť pár moderných kúskov, aby na fotkách vyzeral výborne a rýchlo sa predal.
Klimatizácia, nové bezpečnostné dvere či neutrálna maľovka na stenách sú príjemnými benefitmi.
Príjemná atmosféra na terase

V bytoch ostáva väčšinou po bývalých majiteľoch nejaký nábytok. Kúsky zvyknú byť zachovalé, ale nie najmodernejšie. Je lepšie sa takéhoto nábytku zbaviť alebo ho ponechať? "Podľa môjho názoru nábytok dodáva bytu dušu. Zároveň si budúci majitelia vedia lepšie predstaviť, ako byt vyzerá zariadený a to pozitívne pôsobí na emócie kupujúceho. A kúpa bytu je predovšetkým o emóciách. Preto odporúčam nielen nechať v byte nábytok, ale ešte prikúpiť zopár jednoduchých dekorácií, ktoré dodajú bytu tú správnu náladu. Za inšpiráciou netreba chodiť ďaleko, stačí si otvoriť katalógy, kde je inšpirácie naozaj dostatok," hovorí realitný maklér Radovan Pavlík z realitnej kancelárie RADO Reality Group. Čiže radšej investovať pár stoviek do moderného nábytku ako predávať byt prázdny. Zariadený byt pôsobí lepšie aj na fotkách či videách, lebo upúta pozornosť záujemcov, ktorí si prezerajú množstvo ponúk na internete.

Veľa predávajúcich rieši aj dilemu s maľovaním stien pred samotným predajom. „Ak sú steny čisté, maľovať netreba. Ale ak sú špinavé, prípadne počmárané od detí alebo vidieť odtrhnutú maľovku po plagátoch, tak určite odporúčam premaľovať. Zo skúseností by som poradil zabudnúť na červenú, žltú či fialovú a radšej zvoliť bielu. Nič ňou nepokazíte a pekne presvetlíte priestor," zdôvodnil realitný maklér. Čo sa týka klimatizácie v byte, ide skôr o benefit, keď sa záujemca rozhoduje medzi dvoma podobnými nehnuteľnosťami.

Vedieť ako správne zrekonštruovať byt si vyžaduje okrem citu pre priestor a dizajn aj znalosti z trhu ohľadom preferencií kupujúcich.

Mnohí vlastníci bytov v pôvodnom stave uvažujú o rekonštrukcii. Oplatí sa im investovať do prerábky? Zarobia na konci dňa viac? „Videl som veľa zrekonštruovaných bytov, kde rekonštrukcia vyslovene ublížila pri predaji. Vedieť ako správne zrekonštruovať byt si vyžaduje okrem citu pre priestor a dizajn aj znalosti z trhu ohľadom preferencií kupujúcich. Pokiaľ toto všetko spĺňate, rozhodne sa oplatí byt zrekonštruovať a zariadiť a až následne začať s predajom,“ radí R. Pavlík.

Pri príprave nehnuteľnosti sa treba zamerať na detaily a priestor vyčistiť, upratať. Zmiznúť by mali sošky, magnetky, spomienkové predmety i fotky... Tieto veci nemajú na propagačných fotografiách a videách čo hľadať. „Určite pomôže kúpiť drobnosti v obchodoch s doplnkami do bytu a tieto vhodne nastajlovať. Najlepšie je zamerať sa na to, čo je v dnešnej dobe v trende. Stačí otvoriť letáky, ktoré vám chodia do schránok a hneď ste v obraze,“ dodáva R. Pavlík.

Bytové doplnky v obchode

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, RADO Reality Group

Publikované: 23.8.2019