Nové poplatky na katastri nehnuteľností. Koľko si od apríla priplatíme?
Nové poplatky na katastri nehnuteľností. Koľko si od apríla priplatíme?

Nové poplatky na katastri nehnuteľností. Koľko si od apríla priplatíme?

Kataster nehnuteľností od 1. apríla 2024 dvíha ceny poplatkov za vykonávanie zmien v listoch vlastníctva, vydávanie dokumentov či overovanie geometrických plánov. Ak si teda potrebujete na katastri nehnuteľností niečo vybaviť a stihnete to do konca marca, ušetríte desiatky eur.

Poplatky na katastri sa dvíhajú približne o 50% a nové ceny budú platiť od 1. apríla 2024. Najtradičnejším poplatkom je úhrada za návrh na vklad do katastra nehnuteľností. Doteraz bola výška tohto poplatku 66 eur, od apríla 2024 sa zdvihne na rovnú stovku. Stúpne aj poplatok za zrýchlený vklad do katastra a to z 266 eur na 300 eur. Za výpis z listu vlastníctva nezaplatíte 8 eur, ale už 12. Právnické osoby, čiže firmy a podnikatelia, si zase priplatia napríklad za žiadosť o súhlas s užívaním bytu alebo jeho časti na iné účely ako na bývanie. Bude ich to stáť 250 eur (pôvodne 165,50 eur). Poplatky sa dajú podľa pokynov ministerstva vnútra uhradiť elektronickým kolkom (e-kolok), poštovou poukážkou, ktorá je súčasťou platobného predpisu alebo bankovým prevodom na účet, ktorý je uvedený na platobnom predpise.

Kataster nehnuteľností v Bratislave

Aký to má vplyv na predaj nehnuteľností?

„Zvýšené poplatky na katastri nebudú mať na predaj a kúpu nehnuteľností zásadný vplyv, lebo ľudia to musia riešiť tak či tak. Či klient zaplatí za vklad do katastra 66 eur alebo 100 eur, nie je pri obchode s nehnuteľnosťami podstatný,“ uviedla prezidentka Združenia realitných kancelárií Slovenska Alexandra Novák. Pri sprostredkovaní predaja nehnuteľnosti realitnou kanceláriu sú často tieto poplatky zahrnuté v provízii, čiže kupujúci a predávajúci ich nepocítia. Dodala, že lacnejšie bude vychádzať elektronické podanie, ktoré doteraz stálo 33 a po novom sa jeho cena zvýši na 50 eur. „Elektronické podania sa však zvyknú realizovať iba pri kúpnych zmluvách, nie pri záložných, lebo to neakceptuje väčšina bánk,“ vysvetľuje bežnú prax A. Novák. V prípade záložných zmlúv sa totiž u notára vyžaduje plná moc všetkých oprávnených strán, čiže aj bánk, ktoré plnú moc udeľovať nezvyknú. „Čiže v praxi to bude fungovať tak, že sa záložné zmluvy budú podávať so štandardným kolkom fyzicky na katastri a pri kúpnych zmluvách sa bude využívať lacnejšie elektronické podanie,“ uvádza prezidentka ZRKS.

Notárska úschova alebo vinkulácia?

Alexandra Novák ďalej spomína, že realitný trh viac zasiahli poplatky za notárske úschovy, ktoré sa zvýšili podstatnejšie, čo vedie kupujúcich k možnosti vinkulácie v banke. Tá však nie je chránená pred exekučným titulom, čiže v prípade exekúcie bude zablokovaný aj vinkulačný účet. Pri notárskej úschove, drahšej možnosti, sú takéto finančné prostriedky chránené.

Poplatky na katastri od apríla 2024 stúpnu.

Nové sumy poplatkov na katastri od 1.4.2024

Návrh na začatie konania o povolení vkladu práva k nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností 100 EUR (pôvodne 66 EUR)
Návrh na začatie konania o povolení vkladu práva k nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností podaný elektronicky 50 EUR (pôvodne 33 EUR)
Žiadosť o súhlas s užívaním bytu alebo jeho časti na iné účely ako na bývanie – fyzická osoba 15 EUR (pôvodne 9,50 EUR)
Žiadosť o súhlas s užívaním bytu alebo jeho časti na iné účely ako na bývanie – právnická osoba 250 EUR (pôvodne 165,50 EUR)
Splnomocnenie – ak účastník konania pri doručení návrhu na vklad do katastra nehnuteľností žiada rozhodnúť o vklade urýchlene do 15 dní 300 EUR (pôvodne 266 EUR)
Vydanie kópie originálu listu vlastníctva, kópie pozemkovoknižnej vložky alebo bývalého pozemkového katastra, za každých aj začatých 20 parciel, 20 stavieb, 20 bytov alebo nebytových priestorov 12 EUR (pôvodne 8 EUR)
Poskytnutie katastrálneho operátu alebo iného operátu preukazujúceho vlastnícke právo k nehnuteľnosti na nahliadnutie žiadateľovi s možnosťou vyhotovenia výpisu náčrtu alebo poskytnutie informácie z katastra nehnuteľností, za každých aj začatých 20 parciel, 20 stavieb, 20 bytov alebo nebytových priestorov v rámci jedného katastrálneho ú¬zemia 5 EUR (pôvodne 3 EURÁ)
Poskytnutie informácií zo súboru popisných informácií katastra nehnuteľností a zo súboru geodetických informácií katastra nehnuteľností na vyhotovenie vytyčovacieho náčrtu v rámci jedného katastrálneho územia 25 EUR (pôvodne 17 EUR)
Overenie štyroch vyhotovení geometrického plánu vrátane poskytnutých informácií 40 EUR (pôvodne 27 EUR)
Overenie ďalších troch vyhotovení geometrického plánu 10 EUR (pôvodne 7 EUR)
Vydanie kópie geometrického plánu, za každých aj začatých päť strán formátu A4 12 EUR (pôvodne 8 EUR)



Autor: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 28.2.2024


Odporúčané nehnuteľnosti

Prerobený rodinný dom vo vyhľadávanej lokalite v obci Kusín, 1630m2 Prerobený rodinný dom vo vyhľadávanej lokalite v obci Kusín, 1630m2 Predaj 165.000,- €
Prerobený rodinný dom vo vyhľadávanej lokalite v obci Kusín, 1630m2

Martina Pivarníková z AHURA REALITY, s.r.o. ponúka na predaj 4i rodinný dom na celoročné bývanie s krásnym rovinatým pozemkom a kompletnou občianskou vybavenosťou v obci Kusín, len 16...

Rodinný dom 0 m2 Kusín
NA PREDAJ 3 izbový rodinný dom NITRA - Nový Cabaj
Predaj 174.990,- €
NA PREDAJ 3 izbový rodinný dom NITRA - Nový Cabaj

Realitná spoločnosť Time4dreamsVám ponúka exkluzívne NA PREDAJ rodinný dom v obci Cabaj Čápor časť Nový Cabaj pri Nitre- všetky FOTKY a VIDEO nájdete na našom webe time4dreams.sk- obytná plocha...

Rodinný dom 70 m2 Nitra
NA PREDAJ 2 izbový byt v širšom centre Nitry
Predaj 109.990,- €
NA PREDAJ 2 izbový byt v širšom centre Nitry

Vám ponúka EXKLUZÍNE na predaj 2 izb byt v širšom centre Nitry- všetky fotky a video nájdete na našom webe time4dreams.sk- dispozične zmenený na 3 izbový - rozloha bytu...

2-izbový byt 62 m2 Nitra / Vodná
Predaj rodinný dom Vinné.
Predaj 154.000,- €
Predaj rodinný dom Vinné.

Ponúkame Vám na predaj rodinný dom typu štvorec vo vyhľadávanej obci Vinné. Rozloha domu je 120m2 a celého pozemku ideálnych 1089m2. Dom je čiastočne zrekonštruovaný ( nová strecha, nové plastové...

Rodinný dom 120 m2 Michalovce / Vinné
Na predaj moderný 2i byt s balkónom na skok od centra mesta Michalovce
Predaj 114.000,- €
Na predaj moderný 2i byt s balkónom na skok od centra mesta Michalovce

MARTINA PIVARNÍKOVÁ z AHURA REALITY, s.r.o predstavuje na predaj exkluzívny 2i byt v panelovom obytnom dome v Michalovciach.Tento byt vás určite osloví svojim moderným dizajnom a dispozičným...

2-izbový byt 0 m2 Michalovce