Prečo sa dostupnosť bývania na Slovensku komplikuje? Odpovedá analytik NBS
Prečo sa dostupnosť bývania na Slovensku komplikuje? Odpovedá analytik NBS

Prečo sa dostupnosť bývania na Slovensku komplikuje? Odpovedá analytik NBS

Na Slovensku sa zhoršila dostupnosť bývania. Za posledné roky totiž evidujeme výrazný rast cien nehnuteľností, ale mzdy tak rýchlo hore nejdú. Teraz stúpli aj úrokové sadzby a ceny energií, čo sú opäť faktory, ktoré vplývajú na dostupnosť bývania negatívne. Aktuálnu situáciu na trhu s nehnuteľnosťami, úvermi a cenami v rozhovore ozrejmuje analytik Národnej banky Slovenska (NBS) Roman Vrbovský.
Hlavné prognózy na rok 2023: Medzikvartálny rast cien sa bude pohybovať okolo nuly. Úlohu zohrá výška úrokových sadzieb. Kupujúci nebudú pod tlakom.

Ako hodnotíte rok 2022 z pohľadu rastu cien nehnuteľností? Boli tam pomerne veľké výkyvy.

Prvá polovica roku 2022 sa nedá charakterizovať slovom výkyvy. Naopak, plynulo pokračoval dynamický rast cien, aký sme pozorovali aj v predchádzajúce roky. V prvom štvrťroku vzrástli ceny oproti predchádzajúcemu štvrťroku o 8,5%, v druhom o ďalších 6,4 %. Zmena prišla až v treťom štvrťroku, keď rast cien výrazne spomalil na 1,6 %. Z historického hľadiska by išlo o priemerný rast, pričom hodnoty z prvej polovice roku (a predchádzajúcich rokov) boli výrazne nadpriemerné.

Čo majú kupujúci a predávajúci očakávať v roku 2023? Treba sa pripraviť na pomalší rast cien nehnuteľností, stagnáciu alebo dokonca pokles?

Primárne pracujeme so scenárom stagnácie, resp. očakávame medzištvrťročné rasty v blízkosti nuly. V niektorých štvrťrokoch sa môžeme dopracovať aj k poklesu – v závislosti od aktuálneho makroekonomického vývoja. Vzhľadom na spomínané výrazné rasty v predchádzajúcom období, už aj to aktuálne spomalenie na priemerné tempo rastu predstavuje určitú korekciu.

Ako sa tieto trendy dotknú ľudí, ktorí v najbližších mesiacoch plánujú kúpiť nehnuteľnosť na bývanie a ako sa dotkne investičných bytov alebo developerov?

Pre záujemcov o kúpu nehnuteľnosti budú rozhodujúcu úlohu zohrávať výšky úrokových sadzieb. V prípade stagnácie, či mierneho poklesu cien by bola pre nich pri zvýšených sadzbách nehnuteľnosť v konečnom dôsledku aj tak drahšia. Čo sa týka developerov, ťažko si predstaviť, že by aktuálny vývoj významným spôsobom ovplyvnil ceny novostavieb. Do ich cenotvorby vstupujú zvýšené ceny stavebných materiálov. Pravdepodobnejšie je, že budú (predovšetkým drahšie nehnuteľnosti) predávať dlhšiu dobu a evidovať budú menšie množstvo záujemcov. Z tejto situácie teda môžu benefitovať aj kupujúci, ktorí budú pri tvorbe rozhodnutí pod menším tlakom.

Výhľad na Karlovu Ves.

Realitný trh bol ovplyvnený aj komplikovanejším poskytovaním hypotekárnych úverov. Ovplyvnilo to celkovo objem poskytovaných hypotekárnych úverov? Bude tento trend pokračovať aj v nasledujúcom roku?

Hlavným dôvodom nižšieho objemu nový poskytnutých hypotekárnych úverov sú vyššie úrokové sadzby. Trhy v priebehu budúceho roku neočakávajú v ich vývoji zásadné zmeny. Je preto logické očakávať pokračujúce pomalšie pribúdanie nových úverov na nehnuteľnosti.

Petržalka - najväčšie slovenské sídlisko.

V roku 2019 bola na realitnom trhu najlepšia príležitosť na kúpu nehnuteľnosti z pohľadu cien a príjmov, ale pandémia rast miezd mierne spomalila, schvaľovanie úverov prebieha komplikovanejšie. Ako vidíte prognózu v tomto ohľade na rok 2023?

V súčasnosti naopak evidujeme výrazne zhoršenú dostupnosť bývania. Dôvodom je najmä vysoký rast cien v predchádzajúcich rokoch. V posledným dvoch štvrťrokoch sa pridal aj ďalší faktor, rast úrokových sadzieb. Ako som už naznačil, v priebehu roku 2023 neočakávame ich pokles. V prípade cien počítame so stagnáciou. Vo výsledku preto rozhodne vývoj miezd, pri ktorého hodnotení nebudem predbiehať decembrovú prognózu NBS.

Lozorno - mesto na západnom Slovensku.

Aký vplyv bude mať rast cien stavebných materiálov a energií na ďalšiu výstavbu nových bytov a domov na Slovensku? Neodradí táto situácia developerov? Nečaká nás ešte citeľnejší nedostatok nových bytov ako je tomu teraz?

O rozhodovacom procese developerov špekulovať nechcem. Faktom je, že v súčasnosti (posledné dáta 2Q 2022) je na Slovensku najvyšší počet aktuálne rozostavaných bytov v histórii samostatnej republiky. V kladných číslach je aj výstavba bytových budov, a to dokonca i po očistení o infláciu.

Počas pandémie stúpol záujem o kúpu rodinných domov a rekreačných nehnuteľností, čo navýšilo ich ceny. Pokračuje tento trend aj ďalej?

Ceny domov rástli rýchlejším tempom než ceny bytov predovšetkým v roku 2021, sčasti aj v roku 2020. Dnes (3. štvrťrok 2022) je v medziročnom porovnaní rast cien bytov podstatne vyšší (24 % vs. 12,5 %).

Oplatí sa v roku 2023 kúpiť byt vo väčšom meste za účelom ďalšieho prenájmu?

Na jednej strane spôsobia zvýšené úrokové sadzby a ceny energií nezanedbateľný nárast nákladov pre vlastníka. Tieto výdavky je nutné mať dopredu dobre spočítané. Na strane druhej, rastie aj výška nájomného a pri aktuálnej zhoršenej dostupnosti bývania je rozumné očakávať v blízkej budúcnosti zvýšený dopyt po prenájmoch. Výsledok si už musí záujemca spočítať sám – a samozrejme aj sám najlepšie vie, či je ochotný akceptovať krátkodobé straty.

Ak plánujem v roku 2023 kúpiť byt na trvalé bývanie, čo mi odporučíte zvážiť? Na čo si mám dať pozor?

Tým, že by mal byť vývoj na realitnom trhu takpovediac pokojnejší, budú mať kupujúci viac priestoru venovať sa základným parametrom bývania – ako lokalita, vybavenie, dĺžka dochádzania do práce a podobne. V živote sa nestáva často, že domácnosť kúpi nehnuteľnosť, preto sú toto presne faktory, na ktoré by sa pri kúpe mala zamerať. Špekulovať o tom, aký bude budúci rok vývoj cien - alebo aké budú sadzby o 5 rokov po skončení fixácie úveru - považujem za neefektívne.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, Národná banka Slovenska - analytik Roman Vrbovský

Publikované: 8.12.2022


Odporúčané nehnuteľnosti

Murovaná chata v nádhernom prostredí
Predaj 48.900,- €
Murovaná chata v nádhernom prostredí

Ponúkame vám na predaj murovanú chatu v krásnom prostredí pri lese.Chata je 3 podlažná.Napojenie na vodu aj elektriku.Výborný prístup (aj v zime).Tiché prostredie.Rozloha pozemku je...

Chata 32 m2 Hôrka nad Váhom
Celoročne obývaný rodinný dom.
Predaj 129.000,- €
Celoročne obývaný rodinný dom.

RADO Reality vám ponúka celoročne obývaný rodinný dom po kompletnej rekonštrukcii v obci Hradište pod Vrátnom.Do rodinného domu sa vstupuje cez menšiu predsieň so schodiskom na poschodie. Schodisko je...

Rodinný dom 74 m2 Hradište pod Vrátnom / Lesná
2 izb. RD, 100m2, na pozemku 823 m2 v Močenku
Predaj 129.000,- €
2 izb. RD, 100m2, na pozemku 823 m2 v Močenku

TUreality ponúka na predaj kompletne zrekonštruovaný 2 izbový RD s úžitkovou plochou 100 m2, na pozemku 500 m v Sládkovičove. Dispozične pozostáva s kuchyne, ,obývacej izbou, spálne, kúpeľňa s toaletou...

Rodinný dom 100 m2 Močenok
Na predaj Colný sklad s výrobnými priestormi, 26442 m2, Trebišov Na predaj Colný sklad s výrobnými priestormi, 26442 m2, Trebišov Predaj 2.000.000,- €
Na predaj Colný sklad s výrobnými priestormi, 26442 m2, Trebišov

Realitná kancelária Visual Real Košice Vám ponúka na predaj colný sklad s výrobnými priestormi. 50 km od Užhorodu na území Slovenska, v meste Trebišov.Veľkosť územia a skladov:Areál má rozlohu...

Výrobné priestory 26442 m2 Trebišov
4 izbový byt Trenčín, Sihoť II.
Predaj 125.000,- €
4 izbový byt Trenčín, Sihoť II.

Ponúkame vám na predaj 4 izbový byt vo vyhľadávanej lokalite Sihoť II. v Trenčíne.Byt je v pôvodnom stave, vymenené sú plastové okná, kuchynská linka a vstupné dvere.Rozloha bytu...

4-izbový byt 73 m2 Trenčín / M. Turkovej