Ceny nehnuteľností klesli o pätinu
Ceny nehnuteľností klesli o pätinu

Ceny nehnuteľností klesli o pätinu

Ubehli už tri roky odkedy svet zasiahla finančná kríza. Tá na slovenskom realitnom trhu spôsobila prasknutie bubliny a pokles cien nehnuteľností.

"Zásluhou krízy praskla realitná bublina a slovenské byty a domy zlacneli od jej vypuknutia o 18,7%," uvádza analýza Poštovej banky. Pred vypuknutím krízy (druhý štvrťrok 2008) stál meter štvorcový bytu v priemere 1549 eur, dnes je to o takmer 300 eur menej. Cena išla výraznejšie dole tesne po kríze a potom klesala postupne. Podobná situácia bola aj u našich českých susedov. V Maďarsku a Poľsku ceny domov a bytov počas troch rokov klesli približne o 10%.

Pokles cien nehnuteľností

Najvýraznejší pokles cien nehnuteľností zaznamenalo Lotyšsko, kde sú v porovnaí s predkrízovým obdobím byty lacnejšie až o polovicu. Pokles 38% z ceny nehnuteľností mali aj Íri a Litovci. Úplne iná situácia je v Rakúsku. Tam kríza s realitným trhom nezamávala takmer vôbec. "Kúpa nehnuteľnosti nás tak u našich susedov vyjde dokonca o takmer štvrtinu drahšie ako v roku 2008," tvrdí Poštová banka, ktorá údaje čerpala z Global Property Guide. Približne o 10% rástli ceny nehnuteľností aj vo Fínsku, Švédsku a Luxembursku.

Zdroj: Poštová banka, Redakcia ZoznamRealit.Sk

Publikované: 12.10.2011