Ceny nehnuteľností porastú kvôli drahším materiálom
Ceny nehnuteľností porastú kvôli drahším materiálom

Ceny nehnuteľností porastú kvôli drahším materiálom

Výbornými správami pre realitný trh sú rast miezd, priaznivá situácia na trhu práce, nová výstavba a nízke úrokové sadzby v bankách. Tými horšími správami sú fakty, že nehnuteľností je málo, idú stále hore a ceny teraz navyšujú aj drahšie stavené materiály, ktorých je akútny nedostatok.

„Za obdobím spred pandémie (júl 2019) naša stavebná produkcia stále výrazne zaostáva, a to o 17 %. Približne o 20 % nižšia ako pred koronakrízou je nová výstavba (vrátane rekonštrukcií) a tiež aj oprava a údržba budov. Inžinierska výstavba zaostáva až takmer o tretinu,“ porovnáva analytička 365.bank Jana Glasová. Dôvodom je hlavne to, že toto odvetvie bolo silne zasiahnuté pandémiou a nestihlo sa tak rýchlo spamätať. V polovici roka 2021 sa opäť rozbehla aspoň bytová výstavba, medziročne sa javí, že vydané stavebné povolenia stúpli s porovnaní s vlaňajškom až o 70%. S predkrízovým rokom je to viac o 37 %.

Výhľad na dedinu.

Podarilo sa dokončiť aj viac bytov, asi o 10% v porovnaní so situáciou spred krízy. Vzrástol počet dokončených bytov, ktorých bolo v druhom kavrtáli 2021 o desatinu viac. Horšou správou je, že sa stavia oveľa drahšie. „Globálna ekonomika totiž už nejakú dobu bojuje so surovinovou krízou, ktorá sa prejavuje nedostatkom rôznych materiálov. Sektor stavebníctva sa najviac dotýka hlavne nedostatok stavebných materiálov a ich vysoké ceny. Ide predovšetkým o oceľ, hliník a iné druhy kovov a taktiež o plasty, z ktorých sa vyrába polystyrén či rôzne plastové rúry a potrubia. Stavebníctvo trápia aj rýchlo rastúce ceny cementu, dreva, skla a tiež vysoké ceny ropy, ktorá sa využíva nielen na prepravu, ale je napríklad aj vstupnou surovinou pri výrobe asfaltu. Môžeme povedať, že všetky tieto suroviny si pripísali cenový rast o niekoľko desiatok percent,“ opísala situáciu analytička. Ide o celosvetový problém, ktorý sa samozrejme týka aj Slovenska. Z údajov Štatistického úradu vyplýva, že ceny stavebných materiálov rastú aj u nás. V júli dosiahol ich rast dokonca dvojcifernú hodnotu. Ich ceny boli až o 12,5 % vyššie ako vlani.

Brzdiaco na realitný trh vplývajú prísnejšie pravidlá pre poskytovanie hypoték.
Nehnuteľnosť na vidieku.

Zdražovanie sa týka navyše aj stavebných prác, ktoré boli v júli medziročne drahšie o 5,5 %. Na údajoch z Národnej banky Slovenska (NBS) vidieť, že to má priamy vplyv na ceny nehnuteľností. Tie sa v 2. kvartáli tohto roka medziročne zvýšili až o 18,6 %. „Ide o najrýchlejšie tempo rastu od realitného boomu v roku 2008. Dvojciferný medziročný rast pritom naše nehnuteľnosti dosahujú už piaty štvrťrok po sebe. Aj v kvartálnom porovnaní ceny nehnuteľností vzrástli, a to o 6,3 %,“ uvádza sa v analýze. Preto sa očakáva, že ceny nehnuteľností pôjdu hore aj v nasledujúcich mesiacoch, ovplyvní to však aj charakter tretej vlny pandémie.

Podľa J. Glasovej situáciu čiastočne zachraňuje dobrý situácia na trhu práce a rast miezd. „Nominálne mzdy sa v 2. štvrťroku medziročne zvýšili až o 10,5 %. Samozrejme, niečo nám z nich ukrajuje inflácia, tak reálne mzdy boli vyššie zhruba o 8 %. Naopak, brzdiaco na realitný trh vplývajú prísnejšie pravidlá pre poskytovanie hypoték stanovené NBS.“ Odborníčka upozorňuje, že hlavným dôvovom rastu cien nehnuteľností je predovšetkým dlhodobo slabá ponuka, ktorá nedokáže uspokojiť dopyt ani v tom prípade, keď k nej prirátame novú výstavbu.

Rekreačná nehnuteľnosť v Oščadnici.

Keďže ponuka nehnuteľností teda zostane aj naďalej slabá, byty, domy i pozemky opäť zdražejú. „Okrem toho, dopyt je podporovaný aj tým, že úrokové sadzby z úverov sú stále na úrovni historických miním, čo láka ľudí ku kúpe a tlačí ceny smerom nahor. Vzhľadom na pandémiu a nízke úrokové sadzby ECB neočakávame, že by sa sadzby na úverovom trhu najbližší rok výraznejšie zvyšovali. Nízke sadzby budú teda počas tohto roka a zrejme aj budúci rok podporovať dopyt po nehnuteľnostiach. Dosť vysoké ceny však už narážajú na kúpyschopnosť obyvateľstva,“ uzavrela analytička.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, 365.bank

Publikované: 27.9.2021