Vidiecka, moderná či otvorená? Kuchyňa – srdce domova!
Vidiecka, moderná či otvorená? Kuchyňa – srdce domova!

Vidiecka, moderná či otvorená? Kuchyňa – srdce domova!

Pri kúpe bytu sa takmer každý zameriava hlavne na kuchyňu! Hodnotí veľkosť priestoru, zariadenie, svetelné podmienky, úložné možnosti, kvalitu povrchov i špajzu. Pretrvávajúci trend spojenej kuchyne s obývačkou nevyhovuje úplne každému. V panelákoch navyše býva v malých kuchynkách umiestnený ešte aj jedálenský stôl so stoličkami, čo chce niekedy naozaj dobrú dávku fantázie, aby bola kuchyňa pohodlná aj útulná a praktická. Na čo si teda dať pozor?
Dôležité je rozmiestnenie spotrebičov, aby sa v nej pohodlne pracovalo niekoľkým ľuďom. Dostatok priestoru sa vyžaduje nielen na pracovnej doske, ale aj v samotnej kuchyni, kde sa niekedy naraz stretne veľa osôb.
Masívny nábytok v kuchyni

Každý, kto zariaďoval alebo rekonštruoval byt vie, že najťažším orieškom býva práve kuchyňa. Gazdinky potrebujú mať v kuchyni čo najväčší priestor a dostatok úložných možností. A to všetko musí samozrejme spĺňať estetické aj praktické nároky. Lebo na čo sú nám úžasné skrinky, keď na nich vidieť každá kvapka vody či odtlačok prstov. Dôležité je rozmiestnenie spotrebičov, aby sa v nej pohodlne pracovalo niekoľkým ľuďom. Dostatok priestoru sa vyžaduje nielen na pracovnej doske, ale aj v samotnej kuchyni, kde sa niekedy naraz stretne veľa osôb. Uskladnenie potravín, kuchynského náradia, veľkosť a dizajn spotrebičov… Možností je skutočne veľa a riešiť navyše treba aj praktické veci, kde zavesiť utierku alebo umiestniť smetné koše na triedený odpad.

V kuchyni netreba šetriť na kvalite materiálov, lebo sa tam pracuje s potravinami, vodou a nehôd býva tiež neúrekom. Čiže vyberať odolné povrchy, ktoré nemajú problém s vlhkosťou, nie sú citlivé na čistiace prostriedky a môžete ich utierať aj niekoľkokrát denne. To isté platí aj o skrinkách, veď dvierka či zásuvky používate neustále. Najnáročnejšou časťou je priestor okolo výlevky, kde sa pracuje s vodou, oplachujú sa špinavé veci a fŕka sa na obklad. Preto aj mnohí upustili od konceptu mať pred umývadlom okno, lebo bude večne od kvapiek. Podlaha by tiež mala byť odolnejšia, lebo občas sa niečo vyleje i rozbije. Často sa v kuchyni aj vysáva – čím bližšie máte odložený vysávač, tým lepšie. Niekomu vyhovuje bledá podlaha, aby nebolo vidieť omrvinky, iný má radšej tmavú a chce ich vidieť, aby ich mohol pozametať.

Odkladací priestor v kuchyni

Na trhu určite nájdete množstvo moderných vychytávok, ktoré vám prácu a údržbu uľahčia, tak zvážte, čo využijete a do čoho sa vám oplatí investovať.

V neposlednom rade nezabúdajme na estetickú stránku, veď zladenie farieb a výber nábytku a doplnkov robí z priestoru kuchyne, ten dôležitý bod záujmu v byte - srdce domova, kde sa odohrávajú tie najdôležitejšie rozhovory a debaty. Na trhu určite nájdete množstvo moderných vychytávok, ktoré vám prácu a údržbu uľahčia, tak zvážte, čo využijete a do čoho sa vám oplatí investovať. V kuchynských štúdiách vám poradia, ale ak chcete mať skutočné kuchynské kráľovstvo, tak radšej stavte na bytového architekta alebo dizajnéra, ktorého rukami už prešlo veľa kuchýň a dokáže priestor tej vašej využiť naplno.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 23.8.2019