Prenájom bytov: Nároky nájomcov stúpajú
Prenájom bytov: Nároky nájomcov stúpajú

Prenájom bytov: Nároky nájomcov stúpajú

Parkovacie miesto, pravidelné upratovanie, klimatizácia, internet, umývačka riadu... Pandémia zmenila trh s prenájmami vo všetkých väčších mestách. Nájomcov ubudlo, ceny išli dole a majitelia hľadajú spôsoby ako nových záujemcov prilákať a čo viac ponúknuť. Keďže prvé jedia oči, je dôležité byty na prenájom vkusne zariadiť a pohodlne vybaviť, aby bolo všetko čisté, pripravené, ako v hoteli. Realitní makléri radia, ako dosiahnuť spokojnosť na oboch stranách.
V súčasnej situácii, kedy je ponuka bytov na prenájom väčšia ako dopyt, sú záujemcovia vo výhodnejšej pozícii.
Dekorácie v jednom štýle.

V Košiciach si môžu nájomcovia vyberať

Patrícia Čelovská (Relcom, Košice) - Po príchode pandémie poklesli ceny prenájmov o 10%. Momentálne sa pohybujú na úrovni od 450 – 550 eur v prípade 2-izbových bytov. Ceny novostavieb sú vyššie o 20 %. Ako vždy platí, že cena sa odvíja od dopytu, a teda množstvo prenajímateľov stanovuje cenu zväčša na základe priemeru cien nájmov v danej lokalite. Čím bližšie je nehnuteľnosť k centru mesta tým je zväčša drahšia. Na ceny ale vplýva napríklad aj poschodie, výťah, parkovanie, balkón a výmera. V súčasnej situácii, kedy je ponuka bytov na prenájom väčšia ako dopyt, sú záujemcovia vo výhodnejšej pozícii. Môžu si doslova vyberať z obrovského množstva rôznych bytov.

Prenajímatelia si to uvedomujú, preto sa snažia svoje nehnuteľnosti ponúkať čo najviac zariadené a dopriať potenciálnym záujemcom čo najväčší komfort. Vo všeobecnosti by sa dalo tvrdiť, že áno, nájom zariadenej nehnuteľnosti je čiastočne vyšší ako nezariadenej, aj v tejto veci však platí, že výnimka potvrdzuje pravidlo. Nároky záujemcov sa zvyšujú. Je tiež veľký rozdiel, či si byt prenajíma slovenský občan, rodina alebo zahraničný študent. Jeden klient už požadoval v byte toastovač, vešiak na prádlo a službu Netflix. Čo sa týka zariaďovania bytov, poradila by som obrátiť sa na odborníka – bytového dizajnéra a vyberať všetko v jednom štýle a toho sa držať do posledného detailu. Z môjho pohľadu by však v byte nemali určite chýbať kvalitné matrace a v dnešnej dobe aj umývačka riadu. Záujem o prenájom holobytu, kedy si nájomca prinesie komplet celé zariadenie bytu, je na úrovni 10%. Aby sme to však oddelili od tej bežnej skupiny nájomcov, v týchto prípadoch ide zväčša o dlhodobé nájmy, kedy uzatvárame nájomnú zmluvu na 2-5 rokov s možnosťou predĺženia.

To najhoršie, čo môže prenajímateľ spraviť, je kúpiť si napríklad novostavbu a rozhodnúť sa ho prenajať s použitým zariadením.
Byt pôsobí útulne.

V Nitre idú byty bez ďalšej investície

Matias Fest (FGI, Nitra) - Ceny zostali stabilizované a nepociťujeme výrazné zníženie od minulého roku, kedy bol pokles približne od 10 do 20% podľa typu nehnuteľnosti, pri drahších nájmoch bol pokles až niekde na úrovni 30%. V tomto roku sa ceny nemenili ani už nijakým spôsobom neklesali. Nezariadené nehnuteľnosti sú lacnejšie, ale nie výrazne. Tento typ nehnuteľností je na trhu skôr raritou ako štandardom. Je to výnimočná situácia, že by mali klienti kompletne vlastné vybavenie. Väčšina klientov preferuje zariadené byty bez dodatočnej investície do bývania. Dnes sú prakticky rovnako dôležité aj služby.

V prenajímanej nehnuteľnosti by nemala chýbať služba internetu, TV služby bývajú samozrejmosťou, ale nie sú takou podmienkou ako internet. Taktiež aby boli súčasťou nehnuteľnosti veľké spotrebiče ako chladnička, práčka, odporúčame a aj umývačku riadu, klimatizačnú jednotku podľa orientácie nehnuteľnosti a kvality stavby. Menšie spotrebiče si často nájomcovia vedia zabezpečiť - mikrovlnná rúra, kanvica, televízor... Na začiatku je vhodné si zvoliť koncept prenájmu a podľa toho smerovať stratégiu prenájmu: cena, rýchlosť obsadenia, parametre a predpoklad akého klienta by si prenajímateľ požadoval a za akých podmienok. Podľa toho je vhodné voliť aj vybavenia a zariadenie nehnuteľnosti. To najhoršie, čo môže prenajímateľ spraviť, je kúpiť si napríklad novostavbu a rozhodnúť sa ho prenajať s použitým zozbieraným zariadením, len aby bolo. Estetika a komplexnosť daného prenájmu je pre rýchlosť obsadenia a dosiahnutia požadovanej ceny rozhodujúca.

V Bratislave nájomcovia preferujú kvalitu

Zuzana Kanská (Expat Experts, Bratislava) - Menšie byty zlacneli o 5-10%, väčšie byty o 15-20%. Na cenu prenájmu vplýva viac faktorov: lokalita, vybavenie nehnuteľnosti, infraštruktúra. Nájom nezariadených nehnuteľností je lacnejší. Nájomcovia si vyberajú kompletne zariadené byty a asi 5% záujemcov sa sťahuje aj s vlastným nábytkom. Ak chcete získať vhodného nájomcu, treba zabezpečiť spotrebiče (vrátane práčky), nábytok v izbách, vstavané skrine, interiérové žalúzie alebo závesy. Všetky nábytky a doplnky by mali byť v jednoduchom neutrálnom štýle, žiadne pozbierané kusy starého nábytku od celej rodiny. Vyhnite sa aj farebným experimentom a uprednostnite kvalitnejšie spotrebiče. Konkurencia a ponuka bytov niekoľkonásobne prevyšuje dopyt, nájomcovia si môžu vyberať a omnoho viac zjednávat výhodnejšie podmienky pre seba: cenu, dĺžku nájmu, dovybavenie bytu, bývanie s domácim zvieratkom a podobne.

Kúpeľňa prepojená so spálňou.
Určite je pre nájomcov zaujímavý aj servis navyše, ako služba výkonného internetu, parkovanie a upratovanie bytu v dohodnutých intervaloch.

Vo Zvolene je trend "ako do hotela"

Ivan Puškár (ABC realitná, Zvolen) - Najčastejšie ponúkané byty v našom regióne sú dvojizbové byty, avšak oproti obdobiu pred pandémiou museli ísť prenajímatelia až o 20 až 30% dole. V niektorých prípadoch až za náklady. Cena zariadených nehnuteľností je určite vyššia ako v nezariadených a to od 100 do 200 eur. Aj v minulosti platilo, že úplne zariadený a pripravený byt sa prenajíma výhodnejšie aj rýchlejšie. Prenajímateľ v tomto prípade získava možnosť obsadiť nehnuteľnosť solventnejším nájomcom s lepšou platobnou disciplínou. Je výhodnejšie zariadiť byt úplne, to znamená tak ako keď človek príde do hotela. Dnes je už samozrejmosťou, aby byt obsahoval základné spotrebiče ako práčka umývačka riadu, mikrovlnná rúra, internet, televíziu už s programami, ako aj zariadenie kuchyne - kompletný jedálenský servis. Určite je pre nájomcov zaujímavý aj servis navyše, ako služba výkonného internetu, parkovanie a upratovanie bytu v dohodnutých intervaloch. V týchto časoch sa črtá aj trend, že solventnejší klienti si budú prenajímať byty ako rezervu pre časté vynútené karantény v čase pandémie. To je predpoklad, že nájomca si nebude so sebou niesť svoj nábytok.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 24.3.2021


Odporúčané nehnuteľnosti

MODERNÝ 3i byt, CUBICON GARDENS, BALKÓN, PARKING, Rudolfa Mocka
Prenájom 800,- €/mes.
MODERNÝ 3i byt, CUBICON GARDENS, BALKÓN, PARKING, Rudolfa Mocka

Realitná kancelária PrimeReality s poverením majiteľa ponúka na prenájom moderný, slnečný 3 izbového byt, kompletne moderne zariadený v novostavbe, s balkónom, pivnicou a garážovým parkovacím miestom v pokojnej lokalite Cubicon...

3-izbový byt 64 m2 Bratislava - Karlova Ves / Rudolfa mocka
Prenájom 2 izb. bytu v novostavbe Slnečnice UniQ BA - Petržalka
Prenájom 620,- €
Prenájom 2 izb. bytu v novostavbe Slnečnice UniQ BA - Petržalka

Ponúkame na prenájmom 2 izbového bytu v novostavbe Slnečnice UniQ na Fialovej ulici 5 v Bratislava - Petržalka. Byt s rozlohou 53,90 m2 sa nachádza na 1 poschodí 5...

2-izbový byt 54 m2 Bratislava - Háje / Fialová
Prenájom 620,- €
Na prenájom 3 izbový byt s balkónom, Nové Zámky
Prenájom 450,- €
Na prenájom 3 izbový byt s balkónom, Nové Zámky

Ponúkame na prenájom 3 izbový byt v Nových Zámkoch.Byt má výmeru 78m2 a nachádza sa na 6. poschodí.Dispozícia bytu: vstupná chodba, 3 izby, kúpeľňa vybavená vaňou a umývadlom...

3-izbový byt 78 m2 Nové Zámky
Prenájom 450,- €
TUreality ponúka na prenájom 2 izbový byt s parkovaním v projekte RNDZ
Prenájom 750,- €/mes.
TUreality ponúka na prenájom 2 izbový byt s parkovaním v projekte RNDZ

TU reality v zastúpení majiteľa ponúka na prenájom komplet zariadený 2 izbový byt s garážovým parkovaním na ulici Eduarda Wenzla - projekt RNDZ v Bratislave m.č.Rača. Cena nájmu...

2-izbový byt 51 m2 Bratislava - Rača
PRENÁJOM -  byt v centre mesta - Nitra
Prenájom 1.100,- €/mes.
PRENÁJOM - byt v centre mesta - Nitra

Realitná kancelária AMAXADES REALITY ponúka na prenájom 3 izbový byt v Nitre, centrum, Mostná ulica.Byt sa nachádza na 2. poschodí. Orientovaný je do tichej časti, smerom k hradu. Výmera...

3-izbový byt 94 m2 Nitra / Mostná