Vidiecky štýl alebo čo nechýbalo u vašej babky na dvore
Vidiecky štýl alebo čo nechýbalo u vašej babky na dvore

Vidiecky štýl alebo čo nechýbalo u vašej babky na dvore

Prázdniny sú ideálnym obdobím na upratovanie pivníc, povál či komôr. A tie niekedy ukrývajú doslova poklady, ktoré vám môžu poslúžiť na vytvorenie úžasnej vidieckej atmosféry na záhrade, na chate alebo na terase. Vidiecky štýl je v móde už niekoľko rokov a vďaka svojmu čaru a spomienkovému charakteru na naše detstvo pôjde zrejme do popredia stále viac a viac. Prinášame niekoľko inšpirácií ako využiť haraburdy po starých rodičoch, ktoré sa váľajú v šopách a kôlňach.

Zodraté dekorácie

Akékoľvek staré kuchynské náradie ako sitá, strúhadlá, lieviky, formy či žufane stačí poukladať na poličku alebo zavesiť na háčiky a dekorácia je na svete. Každý si pri pohľade na ne zaspomína, kedy a kde ich videl naposledy, lebo nechýbali v kuchyniach našich starých mám. Tie by sa divili, keby videli, ako sa ich zodraté náčinie pekne vyníma v novom priestore.

Sud musí byť


Staré hrnce na plote

Nový život v deravých hrncoch

Veľmi vďačným objektom na vytvorenie vidieckej atmosféry sú staré hrnce. Môžete ich použiť namiesto črepníkov alebo ich len tak zavesiť na jednoduchý latkový plot. Ak ich prestriedate s farebnými džbánmi alebo krčahmi, plot bude vyzerať efektne. Podobne poslúžia aj prútené košíky, vandle alebo väčšie misy.

Výnimočnú hodnotu majú staré kusy nábytku ako napríklad komody, truhlice alebo piecky. Ak sú v dobrom stave, dajú sa použiť aj v interiéri, ak v horšom, poslúžia skôr vonku.


Stará piecka v novej úlohe

Výnimočnú hodnotu majú staré kusy nábytku ako napríklad komody, truhlice alebo piecky. Ak sú v dobrom stave, dajú sa použiť aj v interiéri, ak v horšom, poslúžia skôr vonku. Opäť ich stačí dotvoriť nádobou na mlieko, džbánom alebo ťažkou železnou žehličkou a máme postarané o krásne vidiecke zátišie, ktoré nám bude pripomínať našich predkov a ich spôsob života.

Bývalá piecka ako hrdzavá dekorácia


Bylinková záhradka v starej vani

Bylinky vo vani

Krásny bylinkový záhon sa dá umiestniť do starej hliníkovej vane, v ktorej sme sa ako deti zvykli kúpavať u babky na dvore počas letných prázdnin. V podstate ide o haraburdu na vyhodenie, ale dokážete z nej vytvoriť ozdobu vašej vidieckej záhrady, ktorá zároveň plní aj účel bylinkovej mini záhradky. Výhodou je, že ak sa bylinkám na niektorom mieste nebude príliš dariť, vaňu môžete jednoducho premiestniť na iné miesto.

Dedinské všeličo

Sudy, rebríky, vandle, kolesá, vedrá, pílky, lavičky, lampáše... Toto všetko sa dá na vidieckom dvore využiť! Stačí zapojiť fantáziu a nechať sa uniesť do sveta spred sto rokov. Kolesá stačí oprieť hocikde v priestore alebo sa dajú ľahko zavesiť na stenu. Atmosféru dediny majú aj sudy na víno, ktoré po novom poslúžia aj ako stolík alebo odkladací priestor pod kvetináče.

Haraburdy na dvore

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 21.8.2017