Vlastníci nehnuteľností odhŕňajú sneh z chodníkov aj naďalej
Vlastníci nehnuteľností odhŕňajú sneh z chodníkov aj naďalej

Vlastníci nehnuteľností odhŕňajú sneh z chodníkov aj naďalej

Máme tu typický mrazivý január a s ním aj bohatú snehovú nádielku. Keďže väčšinou sneží intenzívne, odhŕňať sneh treba aj viackrát v priebehu dňa. Chodníky boli kedysi v zodpovednosti vlastníkov priľahlých nehnuteľností, ktorí by už po novom sneh a ľad riešiť nemuseli. Robia to však aj naďalej, lebo mestá a obce jednoducho nestíhajú.
Sneh na uliciach

Ešte začiatkom 2018 si sneh z chodníkov museli odhŕňať majitelia priľahlých nehnuteľností. Dokonca boli zodpovední za to, ak sa na zamrznutom chodníku pred ich domom niekomu stal úraz, preto investovali aj do posýpania. Poslanci v parlamente však v marci 2018 schválili zákon, ktorým zmenil starostlivosť o chodníky – po novom sa musia starať vlastníci konkrétnych miestnych komunikácií, väčšinou teda mesto či obec. Ak neviete, kto je zodpovedný za komunikáciu pred vašim domom, dá sa to zistiť cez katastrálny úrad. Pozor by si mali dať majitelia niektorých novostavieb, lebo tam sa môže stať, že chodníky i cesty pri bytovke sú v ich podielovom vlastníctve a teda sú za ich stav zodpovední oni. Pri starších panelákoch je väčšinou vlastníkom obec, ale tiež to nemusí byť pravidlom.

Tohtoročné snehové nádielky ukazujú, že nové zmeny v starostlivosti o chodníky zatiaľ nefungujú tak, ako by sme všetci chceli a preto mnohí majitelia rodinných domov a budov chodníky pred svojimi nehnuteľnosťami odpratávajú a posýpajú aj naďalej. Verme, že budúci rok sa situácia zlepší. Myslieť si však, že mestá či obce budú mať dostatok kapacít na okamžité vyčistenie pri masívnejšom snežení, je asi naivné. Napríklad v Bratislave má mesto v správe 1.200.000 metrov štvorcových chodníkov, vyše 400 chodníkov dokonca nemá určeného správcu. Novozvolený bratislavský primátor Matúš Vallo sa v januári snažil upokojiť situácia zverejnením online monitoringu mechanizmov na odhŕňanie snehu. Zriadil tiež pohotovostnú linku, kde mohli Bratislavčania nahlasovať kritické úseky, a do čistenia zapojil aj väzňov. V budúcnosti chce podľa vzoru Viedne v zriadiť mestský podnik, ktorý bude zodpovedný za údržbu všetkých komunikácií.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 9.1.2019