Až 80% Slovákov nepotrebuje hypotéku, žijú vo vlastnom
Až 80% Slovákov nepotrebuje hypotéku, žijú vo vlastnom

Až 80% Slovákov nepotrebuje hypotéku, žijú vo vlastnom

Podľa štatistiky Eurostat je Slovensko v rámci celej Európskej únie krajinou s piatym najvyšším podielom domácností, ktoré bývajú vo vlastnom a dokonca bez hypotéky či inej pôžičky. Vo vlastnom a bez úveru žijú až štyri pätiny slovenských domácností. Je to najvyšší podiel v rámci V4. Európsky priemer je podstatne nižší a nachádza sa na úrovni necelých 43 %.
To, že na Slovensku máme vysoký podiel domácností, ktoré žijú vo vlastnom a bez požičaných prostriedkov má pravdepodobne aj historické korene. Staršie generácie si totiž mohli odkúpiť byt do súkromného vlastníctva za relatívne „malý peniaz.

Nad priemernou hranicou sa umiestnili aj Poliaci, Maďari a Česi. V Rakúsku žije vo vlastnom a zároveň bez hypotéky len necelá tretina domácností. V súvislosti s nehnuteľnosťami žijú najviac na dlh severania. Až 6 z 10 švédskych domácností síce vlastní nehnuteľnosť, no financuje ju za požičané. Naopak, povinnosť splácať hypotéku má ani nie percento rumunských domácností. Prečo je na Slovensku tak veľa nehnuteľností v osobnom vlastníctve bez poskytnutia úveru? „To, že na Slovensku máme vysoký podiel domácností, ktoré žijú vo vlastnom a bez požičaných prostriedkov má pravdepodobne aj historické korene. Staršie generácie si totiž mohli odkúpiť byt do súkromného vlastníctva za relatívne „malý peniaz“. Tie sa následne dedia a tak ich potomkom starosť s novým bývaním odpadá,“ uviedla analytička Poštovej banky Dominika Ondrová. Dodala, že vo viacerých oblastiach Slovenska je naďalej rozšírené aj viacgeneračné bývanie , čo tiež znižuje „potrebu“ zadlžovania sa kvôli kúpe.

Na vidieku obyvatelia domy vlastnia.
Vyšší podiel domácností žijúcich v cudzom je príznačný aj pre severské krajiny.
Na Slovensku je osobné vlastníctvo zakorenené.

Aj na Slovensku sa ale nájde zhruba desatina domácností, ktoré žijú vo vlastnom, ale s pôžičkou. Ďalšia približne desatina našich domácností býva v prenajatom. V EÚ ako takej je to až trikrát viac. Za vlastným bývaním sa najmenej ženú Nemci a Rakúšania, kde až takmer polovica domácností žije v podnájme. Vyšší podiel domácností žijúcich v cudzom je príznačný aj pre severské krajiny. Príčinou je najmä to, že trh s nájomným bývaním je na Slovensku v plienkach, kým na Západe je vysoko rozvinutý. Hoci väčšine slovenských domácnosti odpadajú nemalé výdavky na splátky hypoték, je tu aj druhá strana mince, a to kvalita bývania. Keďže práve finančná náročnosť spojená s obstaraním nového bývania núti mnohých ostať v „rodičovskom“, kvalita ich bývania sa často znižuje.

Až 4 z 10 Slovákov totiž pociťujú nedostatok priestoru v svojom obydlí, čo je viac ako dvojnásobok európskeho priemeru . Pozitívom ale je, že s výnimkou roka 2012 sa za ostatných 10 rokov z tohto pohľadu kvalita bývania zlepšovala. A ako sa momentálne pohybujú ceny nehnuteľností? „Priemerné ceny nehnuteľností sú stále o zhruba pätinu nižšie ako v období pred krízou. Napriek tomu môže drvivá väčšina Slovákov v súčasnej dobe o zabezpečení vlastného bývania prostredníctvom vlastných zdrojov len snívať,“ uviedla Ondrová z Poštovej banky.

Zdroj: Redakcia ZoznamRealit.Sk, Poštová banka

Publikované: 15.10.2015