Bývanie v záhradkárskej osade. Áno alebo nie?
Bývanie v záhradkárskej osade. Áno alebo nie?

Bývanie v záhradkárskej osade. Áno alebo nie?

Ceny stavebných pozemkov stúpajú vo väčších mestách do výšin, preto sa mnohí ľudia, ktorí plánujú postaviť vlastné rodinné domy, obzerajú po lacnejších alternatívach. Tými sú práve pozemky v záhradkárskych osadách alebo rekreačných oblastiach. Nízke ceny ale majú svoje opodstatnenie. Súvisia nielen s komplikáciami pri stavbe domu, ale aj s problémami, ktoré sa týkajú každodenného života, či už ide o doručovanie pošty, odvoz odpadu alebo vozenie detí do školy.
Pred kúpou pozemku je dobré mať k dispozícii geometrický plán najlepšie nie starší ako 10 rokov. Stáva sa, že v minulosti pozemky neboli správne zamerané a ploty nie sú správne osadené.

Kúpa pozemku – Viaceré pozemky, ktoré sa nachádzajú v rekreačných alebo záhradkárskych oblastiach, sú v inzercii uvádzané ako stavebné pozemky, čo nie je správne, lebo kupujúci môže byť uvedený do omylu. Na Slovensku je približne tisíc záhradkárskych osád a asi tretina nemá vysporiadané pozemky. V niektorých si pozemok ani neviete kúpiť do osobného vlastníctva, môžete si ho iba dlhodobo prenajať, čo by malo byť tiež uvedené v inzeráte. Po prípade ste vlastníkom pozemku iba pod chatkou, ale nie už v jej okolí. Čiže ak by ste chceli pristaviť, máte problém. „Pred kúpou pozemku je dobré mať k dispozícii geometrický plán najlepšie nie starší ako 10 rokov. Stáva sa, že v minulosti pozemky neboli správne zamerané a ploty nie sú správne osadené,“ vysvetlil Peter Drábek z realitnej kancelárie Polis RK.

Stavba – Záhrady, záhradkárske a chatové osady sú záhradkársky využívané územia s rôznou mierou zastavanosti pozemkov, preto je potrebné vedieť pre danú lokalitu informáciu z územného plánu, aká môže byť maximálna zastavaná plocha pozemku určená pre stavbu. „Okrem iného je potrebné mať aj povolenie od pozemkového úradu na preklasifikovanie druhu pozemku na zastavanú plochu. Keby bolo dané územie napríklad chránenou prírodnou oblasťou povolenie nedostanete,“ upozorňuje Peter Drábek. Preverte si aj vlastníka prístupovej cesty. Keďže niektoré záhradkárske oblasti sa vyskytujú v ťažko prístupnom teréne, môžete mať problém aj so zháňaním stavebných firiem. Buď vás odmietnu, alebo si za dopravu priplatíte.

Kanál pri záhrade

Chýbajúca kanalizácia – Väčšina chát a rekreačných objektov nie je pripojená na verejnú kanalizáciu, lebo tá nie je v záhradách ani vybudovaná, preto sa treba spoľahnúť na vlastnú žumpu alebo čističku odpadových vôd. A dúfať, že všetci vaši susedia a záhradkári sa budú správať zodpovedne a nebudú vypúšťať odpadovú vodu len tak na ulicu alebo do blízkeho potoka. Splašky totiž môžu kontaminovať napríklad i vašu vodu v studni.

Trvalý pobyt – Ľudia bývajúci v záhradkárskych osadách môžu mať ťažkosti s vybavením trvalého pobytu. Závisí to od územného plánu konkrétneho sídla. Z toho vyplýva aj problém s doručovaním pošty alebo zásielok od kuriéra. Trvalý pobyt môže zahrať do karát aj pri umiestňovaní dieťaťa do materskej školy. Ak má napríklad trvalý pobyt v Petržalke a býva v záhradkárskej oblasti v Dúbravke, tak ho do najbližšej štátnej škôlky väčšinou pre nedostatok miesta proste nezoberú. Rodičia musia platiť súkromné zariadenie alebo dieťa voziť tam, kde má oficiálny trvalý pobyt.

Bežná rodina vyprodukuje odpadu pomerne dosť. Niečo sa dá riešiť kompostovaním, separovaný zber a bežný odpad však treba vyhadzovať niekde inde.

(Ne)odvoz komunálneho odpadu – Ak sa zmení funkcia objektu z rekreačného na obytný, pre obec to znamená, že musí zabezpečiť odvoz odpadu, čo nie je kvôli nekvalitnej cestnej komunikácii také jednoduché. Bežná rodina vyprodukuje odpadu pomerne dosť. Niečo sa dá riešiť kompostovaním, separovaný zber a bežný odpad však treba vyhadzovať niekde inde. Pravidelné vozenie smetí v aute je nepríjemné z pohľadu manipulácie i zápachu.

Pozemok v záhradkárskej osade

Nižšia cena pozemkov – ako najväčšiu výhodu a dôvod, prečo si ľudia kupujú pozemky v záhradkárskych osadách je výrazne nižšia cena oproti cenám pozemkov v obci. Môže ísť pri tom aj o 70% nižšiu cenu, ako by bola cena porovnateľne veľkého pozemku v obci s infraštruktúrou. Pre niekoho to môže byť otázka bývania, či nebývania v rodinnom dome v obci a nie v ťažšie dostupných satelitoch mimo mesta.

Svojpomocné odhŕňanie snehu na ceste – Obyvatelia záhradkárskych oblastí často musia sneh odhŕňať svojpomocne, po prípade sa dohodnúť so susedmi. Väčšinou sa to dá párkrát do roka zvládnuť. Občas ale nastane situácia, že nasneží počas dňa a vy môžete mať problém dostať sa domov po strmej ceste. Chrípka môže tiež odhŕňanie snehu skomplikovať.

Blízkosť lesa – Bývanie pri lese je úžasné z pohľadu trávenia voľného času, bicyklovania, hubárčenia či prechádzok. Čerstvý vzduch prečistí hlavu, buduje lepšiu imunitu a vplýva aj na zdravie človeka. Treba však rátať aj s väčším množstvom hmyzu, zvierat a vtáctva v okolí domu. A samozrejme, nie každý sa po tme v blízkosti lesa cíti bezpečne.

Doprava – Hlavnou nevýhodou bývania mimo bežných ulíc sú neupravené cesty, ktoré sú často aj pomerne strmé, lebo záhrady sa nachádzajú v kopcoch. Z pohľadu bežného života musíte chodiť všade autom, ťažšie je to s kočíkovaním a malými deťmi, po prípade keď sa vraciate v noci z diskotéky. Nie vždy totiž zoženiete taxík, ktorý je ochotný vás do záhradkárskej osady odviezť. Záhradné chatky navyše často obývajú bezdomovci alebo sociálne slabší spoluobčania, ktorých by ste večer asi neradi stretli v neosvetlenej a málo obývanej ulici.

Občianska vybavenosť – Školy, obchody, zdravotnícke zariadenia, poštu či reštauráciu budete v záhradkárskych oblastiach hľadať len ťažko. Ak bývate mimo obytných častí, musíte ísť všade autom alebo bicyklom, čo je obmedzujúce hlavne pre rodičov s deťmi. Tie totiž nemôžu ísť nikde samé a treba ich voziť alebo aspoň odprevádzať na autobusovú zastávku, čo vás oberá o čas. Navyše starší tínedžeri to môžu pociťovať ako hendikep pri stretávaní sa s rovesníkmi a komplikáciu pri každodennom dochádzaní do školy.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 22.1.2018


Odporúčané nehnuteľnosti

Stavebný pozemok KOLIBA VTÁČNIK – Oáza pokoja Stavebný pozemok KOLIBA VTÁČNIK – Oáza pokoja Predaj 595.000,- € 850,- €/m2
Stavebný pozemok KOLIBA VTÁČNIK – Oáza pokoja

SPOLOČNOSŤ LEXXUS A.S. PONÚKA NA PREDAJ STAVEBNÝ POZEMOK V SÚKROMNOM UZAVRETOM REZIDENČNOM AREÁLI VTÁČIEHO ÚDOLIA NA KOLIBE.Ide o výnimočné, lukratívne, tiché a bezpečné miesto na zdravé rodinné bývanie...

Pozemky - bývanie 700 m2 Bratislava - Koliba
Na predaj stavebný pozemok s iinžinierskymi sieťami Bratislava
Predaj 306.858,- € 199,- €/m2
Na predaj stavebný pozemok s iinžinierskymi sieťami Bratislava

Realitná kancelária Provensreal s.r.o ponúka na predaj stavebný pozemok v tichej a kľudnej lokalite Bratislava - Podunajské Biskupice.Parcela registra "C" o rozlohe 1542 m2 vedený na liste...

Pozemky - bývanie 1542 m2 Bratislava - Podunajské Biskupice / Parenicová
Stavebný pozemok (781 m2) na výstavbu rodinného domu
Predaj 350.000,- € 448,14,- €/m2
Stavebný pozemok (781 m2) na výstavbu rodinného domu

POPIS POZEMKU:Realitná kancelária AXIS REAL ponúka na predaj STAVEBNÝ POZEMOK s rozlohou 781 m2 v lokalite Bratislava III. Vinohrady na ulici Krahulčia . Tento pozemok je ideálny na VÝSTAVBU RODINNÉHO DOMU...

Pozemky - bývanie 781 m2 Bratislava - Nové Mesto / Krahulčia
Ponúka na predaj stavebný pozemok v pokojnej časti v Jarovciach
Predaj 363.000,- € 600,- €/m2
Ponúka na predaj stavebný pozemok v pokojnej časti v Jarovciach

Exkluzívne ponúkame na predaj pekný stavebný pozemok v tichej časti Jaroviec na ul. Trnková, veľkou výhodou je pokojná lokalita s dokončenou výstavbou.Pozemok má výmeru 605 m2.Na pozemku sa...

Pozemky - bývanie 605 m2 Bratislava - Jarovce / Trnková
Pozemok s rozostavaným domom, BA - Lamač, Zlatá hora
Predaj 175.000,- € 533,54,- €/m2
Pozemok s rozostavaným domom, BA - Lamač, Zlatá hora

Ponúkame na predaj stavebný pozemok s rozostavaným 4 izbovým rodinným domom v lokalite Bratislava - Lamač, Zlatá hora. Pozemok má celkovú výmeru 328 m2. Rodinný dom sa momentálne nachádza v...

Pozemky - bývanie 328 m2 Bratislava- Lamač / Zlatá hora