Apartmán síce nie je byt, ale vynikajúca investičná príležitosť
Apartmán síce nie je byt, ale vynikajúca investičná príležitosť

Apartmán síce nie je byt, ale vynikajúca investičná príležitosť

Developeri a realitné kancelárie majú vo svojej ponuke väčšinou byty, ale občas sa nájdu aj apartmány. Rozdiel medzi bytom a apartmánom nie je ale mnohým ľuďom jasný, čo môže pri kúpe nehnuteľnosti viesť k problémom. A to z dôvodu označovania apartmánu ako bytu zo strany predávajúcich a ich maklérov, neporozumeniu tohto pojmu zo strany kupujúcich a celkovo nedostatkom správnych informácií o apartmánoch.

Pojem apartmán je u nás využívaný veľmi voľne. Slovenská legislatíva pod apartmánom rozumie niečo iné ako realitní makléri, developeri, ale aj bežní ľudia. Pojem apartmán špecifikuje vyhláška Ministerstva hospodárstva SR, ktorou sa ustanovujú klasifikačné znaky na ubytovacie zariadenia pri ich zaraďovaní do kategórií a tried, nasledovne: „Apartmán je súbor dvoch alebo viacerých miestností na ubytovanie hostí. Jedna z týchto miestností spĺňa podmienky obývacej miestnosti. Súčasťou apartmánu je hygienické zariadenie. Apartmán v prípade apartmánového domu je vybavený kuchynkou alebo kuchynským kútom a možno ho nazvať i apartmánovým bytom.“ Takéto chápanie je veľmi podobné pojmu dovolenkového a rekreačného ubytovania. Vyhláška rozpráva o inom apartmáne, než o tom, ktorý ponúkajú developeri v novostavbách.

Pomenovanie apartmán na Slovenskom realitnom trhu vzniklo preto, aby bolo jednoznačné, že ide o nebytový priestor, v ktorom sa dá trvalo bývať, ale bez trvalého pobytu.

Pomenovanie apartmán na Slovenskom realitnom trhu vzniklo preto, aby bolo jednoznačné, že ide o nebytový priestor, v ktorom sa dá trvalo bývať, ale bez trvalého pobytu (o tom sa dočítate nižšie). Vyhláška č. 461/2009 Z.z. Úradu geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky, v ktorej sú špecifikované všetky druhy nebytových priestorov a ich kódy, podľa ktorých sa označujú na listoch vlastníctva, nepozná pojem apartmán. Nájdeme ho pod označením „12 - Iný nebytový priestor“. Týmto označením sa označujú aj všetky nebytové priestory, ktoré nemajú svoj vlastný kód. Takéto nebytové priestory – „apartmány“ vznikajú z niekoľkých dôvodov:

Apartmány v novostavbe

1. Nespĺňajú niektorú z podmienok, aby sa stali bytmi

- príliš vysoká vlhkosť,
- nízka svetlá výška stropov (minimum je 2,4 m) – ide hlavne o priestory v suteréne,
- nízka úroveň osvetlenia, či presvetlenia bytu - severne orientované priestory, priestory s malými okennými otvomi či priestory s tieneným výhľadom,
- priestory menšie ako 15 m2 a iné.

2. Územný plán

V prípade developerského projektu určuje rozloženie priestorov územný plán. V ňom je daný pomer bytových a nebytových priestorov. Predaj kancelárií v bytových domoch je náročnejší proces, je výnosnejšou voľbou pre developera tieto priestory navrhnúť a pripraviť na bývanie a následne ich predávať ako apartmány. Môže sa teda stať, že si kúpite nebytový priestor na 1. poschodí a identický priestor na 2. poschodí je zapísaný ako bytový.

3. Parkovanie pri developerských projektoch

Problém s parkovaním sa mestá snažia vyriešiť kvótami - koľko parkovacích státí musí byť postavených pri jednotlivých developerských projektoch. Tieto kvóty sú priamo naviazané na počet bytov, zatiaľ sa však tak striktne netýkajú nebytových priestorov. Ak teda developer nemá možnosť postaviť viac parkovacích miest, musí postaviť menej bytov a viac nebytových priestorov, ktoré sa následne pokúsi predať ako apartmány.

Dôležitý je pôdorys

Apartmány a trvalý pobyt

V bytoch je možné mať trvalý pobyt, keďže sú určené na bývanie, ako je to však s apartmánmi? Keďže ide o nebytový priestor, zapísať si tu trvalý pobyt možné nie je. Niektorí developeri to však vedia vyriešiť,že si v projekte nechajú jeden bytový priestor, kde následne majú vlastníci nebytových priestorov možnosť si zapísať trvalý pobyt. Nejde však o bežnú prax. Trvalý pobyt môžete mať však aj na miestnom úrade.

Apartmány a hypotekárny úver

Všeobecné povedomie hovorí o neochote bánk financovať kúpu apartmánu prostredníctvom hypotekárneho úveru. Hypotekárny úver nie je možné získať na apartmán, ak je vzhľadom na svoju lokalitu určený na rekreáciu, ktorá nie je umožňená počas celého roka. Ak je váš priestor vhodný na celoročné bývanie (takéto potvrdenie môžete dostať od mesta/obce) so získaním hypotéky to až také zložité nebude. Banka sa však bude pozerať na takýto priestor tvrdšie ako na klasický byt. Treba teda rátať s nižším LTV (pomer hodnoty nehnuteľnosti a založenia), väčšinou do 60 %, vyššou úrokovou sadzbou či požiadavkou banky dozaložiť iný byt, alebo dom.

Apartmán nespĺňajúci normy bytu neodporúčam kupovať v prípade, ak hľadáte trvalé bývanie. Kúpu takéhoto priestoru odporúčam zvážiť ako investíciu na prenajímanie.
Martin Vincenc z Klop Klop

Názor makléra Martina Vincenca:

Ak váhate pri kúpe nehnuteľnosti medzi bytom a apartmánom, treba myslieť na spomínané skutočnosti. Pre mnohých je dôležitá nadobúdacia cena, keďže apartmány sú lacnejšie. Pred podpisom akejkoľvek zmluvy týkajúcej sa kúpy nehnuteľnosti si zistite z listu vlastníctva, či ide o byt alebo apartmán. V prípade apartmánu si zistite, prečo je nehnuteľnosť apartmánom a nie bytom. Apartmán nespĺňajúci normy bytu neodporúčam kupovať v prípade, ak hľadáte trvalé bývanie. Kúpu takéhoto priestoru odporúčam zvážiť ako investíciu na prenajímanie (či už dlhodobé alebo krátkodobé), prípadne ako sezónne bývanie a to najmä kvôli nižšej nadobúdacej sume v porovnaní s cenami bytov, ktorá môže byť v jednotlivých prípadoch nižšia aj o 10-15%. Ak teda zvažujete kúpu takéhoto priestoru, no samy sa v tom až tak nevyznáte odporúčam vám sa obrátiť na profesionálov, ktorí vám radi poradia či ide o dobrý krok, alebo nie.

Zdroj: Realitná kancelária KLOP KLOP

Publikované: 8.1.2018


Odporúčané nehnuteľnosti

Murter – apartmány v novostavbe s výhľadom na more
Predaj 240.000,- €
Murter – apartmány v novostavbe s výhľadom na more

Ponúkame na predaj apartmány v atraktívnej lokalite s výhľadom na more, len 350m od piesočnatej pláže. Pri stavbe bola použitá špičková keramika, sanita a stolárske materiály. V bytoch je podlahové...

Rekreačný apartmán 52 m2 Murter
NA PREDAJ Apartmány na Sardínii Trinità d’Agultu e Vignola
Predaj 126.000,- €
NA PREDAJ Apartmány na Sardínii Trinità d’Agultu e Vignola

Realitná spoločnosť Time4dreamsVám ponúka NA PREDAJ Apartmány na čarokrásnej Sardínii- všetky fotky a video nájdete na našom webe time4dreams.sk- lokalita: Trinità d’Agultu e Vignola sever Sardínii cca hodinku autom...

Rekreačný apartmán 39 m2 Trinità d'Agultu e Vignola
Príjemné Ubytovanie za príjemné ceny UBYDUB
Prenájom 4,- €
Príjemné Ubytovanie za príjemné ceny UBYDUB

Ponúkame Vám na prenájom apartmány: 4 lôžkové, 5 lôžkové a 6 lôžkové. Stav objektu: kompletná rekonštrukcia. Cena 4,60 €/deň.Typ ubytovania: ApartmányLokalita: Dubnica nad VáhomPrevádzka: CeloročneMožnosti parkovania: 30 parkovacích...

Rekreačný apartmán 30 m2 Dubnica nad Váhom / Štúrová
Prenájom 4,- €
PREDAJ ! 3 izbový Apartmán v Dubaji v lokalite Creek
Predaj 415.000,- €
PREDAJ ! 3 izbový Apartmán v Dubaji v lokalite Creek

Kvôli preplneniu Dubaju sa rozširuje centrum a vytvára sa novo projektované širšie centrum a my už vám prinášame novinky z tejto lokality od developera.Mezei&Mezei vám ponúka na predaj...

Rekreačný apartmán 62 m2 Dubaj
Pakoštane, Drage – luxusné apartmány v 1.rade od mora
Predaj 625.000,- €
Pakoštane, Drage – luxusné apartmány v 1.rade od mora

Jedinečná príležitosť vlastniť apartmán v prekrásnom prostredí a v 1.rade od mora.Ponúkame na predaj celkom 4 luxusné apartmány v prvom rade od mora v Pakoštane, Drage.Nehnuteľnosť sa...

Rekreačný apartmán 149 m2 Drage