Kde v Bratislave pribudnú nové parkovacie miesta?
Kde v Bratislave pribudnú nové parkovacie miesta?

Kde v Bratislave pribudnú nové parkovacie miesta?

BRATISLAVA (4.4.2018) – Dostupné parkovanie pre obyvateľov ovplyvňuje kvalitu bývania a často býva aj jazýčkom na váhach, či sa kupujúci rozhodne kúpiť konkrétny byt. Bratislavské mestské časti sa dlhodobo snažia riešiť nové parkovacie možnosti, ak však nechcú ísť na úkor zelene, ostáva im iba rekonštrukcia parkovísk a ich lepšie zorganizovanie. Zisťovali sme, kde a koľko parkovacích miest vznikne v tomto roku.

Najväčší problém s parkovaním majú obyvatelia Starého mesta. Mestská časť preto plánuje rozšíriť zónu s rezidentským parkovaním. „Ide o lokalitu ohraničenú komunikáciami – Štefánikova- Palisády – Mudroňova- Zámocká - Stará Vinárska – Hlboká cesta. V súčasnosti zadávame projektantovi spracovanie projektov organizácie dopravy na dotknutých komunikáciách,“ informovala Nora Gubková z kancelárie starostu. Až na základe ich spracovania a následného prerokovania s krajským dopravným inšpektorátom a príslušným cestným orgánom bude jasný počet nových parkovacích miest.

Vždy sa snažíme dohodnúť so stavebníkom aj na vyššom počte parkovacích miest, v prípade budov určených na podnikanie dohodnúť aj to, aby „ich“ parkovisko mohli využívať aj obyvatelia z okolia.
Parkovisko v Bratislave

Petržalka vo svojom rozpočte vlani vyčlenila na opravu chodníkov a parkovísk 400-tisíc eur, čo je jednorazovo najviac v celej histórii. „V rámci tohto projektu sme opravili aj parkovisko na Medveďovej, Fedinovej a na Mlynarovičovej ulici pri trhovisku. Nejde síce o úplne nové parkovacie miesta, ale tým, že sa zrekonštruovali, mohlo na nich parkovať viac áut,“ ozrejmila hovorkyňa Petržalky Silvia Vnenková. Doplnila, že v závere roka 2016 dali do užívania nové parkovisko na Markovej ulici, čím vzniklo 30 nových parkovacích miest za 59-tisíc eur. „Poslanci v rozpočte na tento rok vyčlenili 60-tisíc eur na rozšírenie komunikácie na Ševčenkovej ulici, kde vznikne 12 nových parkovacích miest,“ dodala Vnenková. Petržalka sa snaží o výstavbu parkovacích domov. „Žiaľ, všetky doterajšie snahy o ich vybudovanie stroskotali na nevôli občanov, ktorí sa proti takejto výstavbe postavili viacerými petíciami. Bolo tak napr. aj v prípade garážového domu na Röntgenovej. Namiesto domu tu pribudne parkovisko so 77 státiami. V súčasnosti sa buduje aj parkovisko pri bývalom tzv. modrom dome,“ povedala Vnenková. Mestská časť aktuálne vydala súhlasné stanovisko na výstavbu garážového domu na Vavilovovej, garážového domu Digital Park Einsteinova a garážového domu na Lachovej, ktoré chcú postaviť súkromní investori. Petržalka ovplyvňuje aj developerov, ktorí tu realizujú projekty. „Vždy sa snažíme dohodnúť so stavebníkom aj na vyššom počte parkovacích miest, v prípade budov určených na podnikanie dohodnúť aj to, aby „ich“ parkovisko mohli využívať aj obyvatelia z okolia,“ uviedla hovorkyňa Petržalky.

V Ružinove je v pláne rekonštrukcia 41 parkovacích miest na Stodolovej ulici vo výške 210 000 eur.

Nové Mesto schválilo tento rok v rozpočte 84-tisíc eur na vybudovanie približne 25 nových parkovacích miest v lokalite Dimitrovka. V Ružinove je v pláne rekonštrukcia 41 parkovacích miest na Stodolovej ulici vo výške 210 000 eur. „Pôjde o rekonštrukciu súčasných miest o navýšenie kapacít o približne 20 miest, závisí to ale od toho, či nám hlavné mesto zverí daný pozemok do správy,“ ozrejmila hovorkyňa Marianna Šebová. Ak nestihnete podať daňové priznanie, miestne príslušný správca dane vám udelí pokutu podľa závažnosti, od 5 EUR do 3000 EUR. Ak by ste nereagovali na výzvu, hrozí pokuta do výšky až 6000 EUR„Mestská časť neplánuje výstavbu parkovacích miest z vlastných zdrojov. V tomto roku plánujeme lepšie zorganizovanie parkovania vodorovným dopravným značením,“ povedala hovorkyňa starostu Eva Miklánková.


Nové miesta ide budovať aj mestská časť Podunajské Biskupice. „Odhadom by to malo byť 100 parkovacích miest, cenu toho času nie je možné uviesť, nakoľko cena bude vychádzať z verejného obstarávania,“ informovala Monika Kovácsová z referátu dopravy. S nedostatkom parkovacích miest bojuje aj Karlova Ves. „Snažíme sa neustále budovať a sprístupňovať ďalšie parkovacie miesta aj v garážach v našom vlastníctve alebo v správe. V roku 2018 ich môže pribudnúť až 200 v rôznych častiach Karlovej Vsi,“ dodal vedúci komunikácie Branislav Heldes. Parkoviská reorganizuje aj Dúbravka. „Minulý rok pribudlo v mestskej časti Bratislava-Dúbravka vyše 100 novovytvorených parkovacích miest vo viacerých lokalitách,“ povedala Zuzana Morávková

Vyhradené parkovacie státia

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 4.4.2018