Kedy sa v nehnuteľnosti oplatí investovať do „zlatých kľučiek“?
Kedy sa v nehnuteľnosti oplatí investovať do „zlatých kľučiek“?

Kedy sa v nehnuteľnosti oplatí investovať do „zlatých kľučiek“?

Niektoré nehnuteľnosti sa v inzerátoch označujú ako "luxusné". Čo si má človek pod tým predstaviť?
Lokalita je pri pojme luxus vždy nosná, lebo keď budete mať hodnotovo prestrelený interiér v štandardom bytovom dome v priemernej lokalite, tak môže sa stať, že sa nenájde kupujúci, ktorý takýto zle zacielený luxus aj ohodnotí.
Luxusná spálňa

„Pod týmto pojmom by sa mal schovávať určitý nadštandard alebo pridaná hodnota nehnuteľnosti. Často je to veľmi zavádzajúci pojem a stáva sa, že už či majitelia nehnuteľnosti alebo maléri označia pojmom „luxusné“ nehnuteľnosti, ktoré v sebe nenesú žiadne parametre na takéto označenie. Osobne sa pojmu „luxusné“ pri označovaní nehnuteľnosti vyhýbam,“ vysvetlil Peter Mriňák z realitnej kancelárie Rivers Real Estate. Zdôrazňuje, že najdôležitejším parametrom je práve poloha nehnuteľnosti. „Pre mňa osobne luxus bez prémiovej lokality alebo projektu nemôže byť luxusom. Nie nevyhnetene musí byť luxusná nehnuteľnosť aj zariadená. Často sa nehnuteľnosti ako luxusné označujú neoprávnene, len na základe drahšieho zariadenie. Je ideálne ak sa nachádza nehnuteľnosť v prestížnej lokalite, kvalitnom projekte a je dobre a kvalitne zariadená – pri takejto kombinácii sa dá hovoriť o luxuse,“ hovorí z praxe realitný maklér.

Cena je samozrejme vyššia a skutočne luxusné nehnuteľnosti stoja naozaj veľa a náročnejší kupujúci si teda naozaj rozmyslí, či kúpi. „Lokalita je pri pojme luxus vždy nosná, lebo keď budete mať hodnotovo prestrelený interiér v štandardom bytovom dome v priemernej lokalite, tak môže sa stať, že sa nenájde kupujúci, ktorý takýto zle zacielený luxus aj ohodnotí nad rámec konkurenčnej ponuky v rovnakom dome so štandardným zariadením,“ dodáva P. Mriňák.

Pokiaľ dobrá lokalita absentuje, radšej by som sa zvýšeným nákladom na neúmerné nadštandardy a „zlaté kľučky“ vyhol.
Luxusná záhrada

Dá sa teda z obyčajnej nehnuteľnosti urobiť luxusná? „Ako som už povedal, ak máte nehnuteľnosť v dobrej lokalite resp. pri byte v dobrom projekte a dobrej lokalite, tak sa to dá. Treba primárne myslieť na kvalitu spracovania stavebných prvkov a následne na zariadenie. Pokiaľ dobrá lokalita absentuje, radšej by som sa zvýšeným nákladom na neúmerné nadštandardy a „zlaté kľučky“ vyhol,“ radí predávajúcim realitný odborník. O nadpriemerné nehnuteľnosti javia záujem náročnejší záujemcovia, keďže ich hodnota na realitnom trhu je pomerne vyššia. „Vzorka ľudí, ktorá si ju môže dovoliť kúpiť je menšia, automaticky sa predlžuje čas predaja. Platí však, že aj keď je nehnuteľnosť drahšia, ale je hlavne kvalitná a má všetky potrebné parametre vyššie spomínané, tak si skôr či neskôr svojho klienta nájde,“ dodáva na záver P. Mriňák.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, Rivers Real Estate

Publikované: 24.2.2020