Päť najčastejších dôvodov prečo sa sťahujeme
Päť najčastejších dôvodov prečo sa sťahujeme

Päť najčastejších dôvodov prečo sa sťahujeme

Niekto býva celý život na jednom mieste, iného to láka vyskúšať niečo nové. Vymeniť sa dá nielen konkrétna nehnuteľnosť, ale aj lokalita, mesto či krajina. Najčastejšie nás však k sťahovaniu vedú životné udalosti ako koniec štúdia, manželstvo či narodenie potomka.
Páry, ktoré si chcú založiť rodinu, orientujú svoju pozornosť väčšinou na bytový segment, najčastejšie na dvoj a trojizbové byty.

1. Pokoj od rodičov


Je prirodzené, že mladí ľudia sa chcú po skončení štúdia osamostatniť. Prvé zamestnanie a výplata nabádajú k tomu premýšľať o vlastnej streche nad hlavou. Nakoľko finančný rozpočet je obmedzený, obzerajú sa po bytoch s menšou rozlohou. Ojedinele sa vyskytne prípad, že kúpu prvej vlastnej nehnuteľnosti chcú mladí ľudia financovať z vlastných finančných prostriedkov - čo je pre nich ten lepší prípad, pretože sa nemusia obávať či im banka poskytne úver a vyhnú sa tým povinnostiam súvisiacich s vybavovaním úveru. „Väčšina takýchto klientov si ale financovanie kúpy nehnuteľnosti zabezpečuje prostredníctvom hypotekárneho úveru. V takomto prípade klientom odporúčame, aby si pred kúpou preverili do akej výšky by mohli čerpať hypotekárny úver,“ uviedol František Špita z realitnej kancelárie Vestareal. Podotkol, že dnes už banky neposkytujú 100% financovanie, čo vo väčšine prípadov mladí ľudia vedia a sú teda pripravení dofinancovať rozdiel kúpnej ceny z vlastných prostriedkov, alebo využitím spotrebného úveru, alebo stavebného sporenia, prípadne sú im ochotní prispieť rodičia. Ak sa úver nepodarí získať, idú mladí do prenájmu.

Rodinný dom na predaj

2. Založenie rodiny

Priestor garzónky či jednoizbového bytu začína byť časom aj pre mladých ľudí tesný. Hlavne po tom, čo začnú rozmýšľať o svadbe či dieťati. Aké bývanie hľadajú páry, ktoré si chcú založiť rodinu? „Páry, ktoré si chcú založiť rodinu, orientujú svoju pozornosť väčšinou na bytový segment, najčastejšie na dvoj a trojizbové byty. Ak by som mal uviesť, či si mladé páry riešia bývanie pred otehotnením, počas tehotenstva, alebo až po narodení dieťaťa, tak by som uviedol, že je to vo väčšine prípadov pred otehotnením,“ prezradil maklér. Pre mladé páry, je dôležitá v tomto prípade aj občianska vybavenosť, hlavne školy a škôlky.

Vyvýšený záhon

3. Túžba po rodinnom dome

Život plynie a životné udalosti vedú mnohých ľudí v strednom veku do rodinných domov. Väčšinou sú už ľudia finančne zabezpečenejší a chcú si užiť komfortné bývanie vo veľkorysejšom priestore so záhradou, garážou či bazénom. „Buď ide o rodinu, ktorá už má staršie deti, alebo deti už s rodičmi nebývajú, alebo je to rodina, ktorá má dve až štyri deti a byt je im už primalý, teda viac im vyhovuje kúpa domu so štyrmi až šiestimi izbami,“ špecifikuje F. Špita. Dodal, že staršie generácie uprednostňujú bývanie v rodinnom dome, ktorý je buď komplet zrekonštruovaný, alebo ide o novostavbu, má menšiu úžitkovú záhradu a nachádza sa v pokojnej lokalite. „U mladšej generácii evidujeme prevažne bývanie vo väčších domoch, s garážou a nie veľmi veľkou záhradou, skôr s menšou okrasnou záhradou s bazénom,“ uviedol realitný odborník. Z väčšej miery je záujem o novostavby, zrekonštruované domy a menší podiel tvorí záujem o domy v pôvodnom stave.

Makléri sa v praxi stretávajú so záujemcami, ktorí proste len túžia po novom, peknom, čistom bývaní. Nebavia ich zatuchnuté vchody, pokazené výťahy a staré pivnice.

4. Nové je nové

Makléri sa v praxi stretávajú so záujemcami, ktorí proste len túžia po novom, peknom, čistom bývaní. Nebavia ich zatuchnuté vchody, pokazené výťahy a staré pivnice. „Určite je aj veľa klientov, ktorí chcú vymeniť svoj byt v pôvodnejšom stave za novostavbu. V takomto prípade vždy odporúčame ponúknuť svoj byt na predaj a podľa finančných možností si vybrať nové bývanie. Klienti sú ochotní ísť do novostavby i za cenu menšieho priestoru. Hlavným dôvodom je mať väčšie súkromie a samozrejme byť v novom,“ ozrejmil maklér.

Novostavba vo výstavbe  v Dúbravke

5. Staroba bez problémov

Dôchodcom vo väčšine prípadov trápia zdravotné problémy, kedy jednoducho nestíhajú robiť všetky práce okolo svojho domu a záhrady, alebo ich postihlo úmrtie partnera, tak sú nútení riešiť svoju bytovú otázku. „Ak prejavia záujem o bývanie v byte, tak väčšinou preferujú bezbariérové zrekonštruované byty s menšími prevádzkovými nákladmi s lokalitou s plnou občianskou vybavenosťou a dobrým dopravným napojením,“ tvrdí František Špita. Občas si starí ľudia zvolia menší rodinný dom, aby s ním nemali veľa práce. „V jednom prípade sme sa úspešne pokúsili pomôcť i dôchodcom, ktorí z dôvodu väčších zdravotných problémov neboli schopní riešiť svoju bytovú otázku, tým, že predajom ich nehnuteľnosti sme im následne sprostredkovali umiestnenie do domu seniorov, kde je o nich k spokojnosti postarané,“ opisuje prípad z praxe maklér.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, realitná kancelária Vestareal

Publikované: 14.3.2018