Prenajímatelia si chcú udržať nájomcov aj za cenu nižšieho príjmu
Prenajímatelia si chcú udržať nájomcov aj za cenu nižšieho príjmu

Prenajímatelia si chcú udržať nájomcov aj za cenu nižšieho príjmu

Šírenie vírusu COVID-19 zasiahol aj trh s prenájmom nehnuteľností. V prípade, že sa nájomcom znížil príjem, sú nútení so svojimi prenajímateľmi riešiť otázku nižšieho mesačného poplatku. Prenajímatelia sú diskusii otvorení, lebo ak prídu o nájomcu, nový sa im v tejto situácii bude hľadať veľmi ťažko. Preto sa radšej dočasne zmieria s nižším príjmom. Naopak rastie záujem o prenájom domov so záhradami, keďže ľudia si chcú pobyt v izolácii spríjemniť pobytom vonku.
Pohľad na Karlovu Ves - Dlhé diely

„Z mojej skúsenosti môžem povedať, že väčšina prenajímateľov hľadá riešenie ako si udržať nájomcu, aj formou poskytnutia zľavy. Radšej si nájomcu udržia, nakoľko hľadanie nového nájomcu, by ich stálo oveľa viac. Ale nájdu sa aj takí, ktorí zľavu neposkytnú,“ hodnotí stav na realitnom trhu prezident Združenia realitných kancelárií Slovenska Matej Kucharič. Ak sa prenajímateľ a nájomca nedohodnú prichádza k výpovedi z nájmu, čo sa deje vo väčšou rozsahu ako pred šírením vírusu. Aj preto môže realitný trh očakávať prílev viacerých bytov na dlhodobý prenájom. „Veľká väčšina bytov na krátkodobý prenájom je pre súčasnú situáciu neobsadená, a tento trh je teraz takmer zastavený nakoľko je obmedzený pohyb ľudí. Myslím si, že sa to dotkne plošne väčšiny prenajímaných nehnuteľnosti na bývanie, malou výnimkou môžu byť rodinné domy so záhradami. V tomto segmente sme zaznamenali vyšší dopyt, ale len so záujmom o krátkodobé zmluvy, kým neprejde kríza,“ vysvetlil Kucharič.


Radšej mať nižší príjem ako dlhodobo prázdnu nehnuteľnosť.

Je možné, že majitelia prázdnych bytov na prenájom, ktorí nemajú finančné rezervy na splátky hypotekárnych úverov, ich dajú do ponuky na predaj, lebo nikto nechce meškať s platením záväzkov. „Aby k tomu nedošlo, určite by som im poradil, aby boli rozumní pri stanovení ceny za nájom. Radšej mať nižší príjem ako dlhodobo prázdnu nehnuteľnosť. Keď sa trh spamätá, môžu podmienky opäť prehodnotiť,“ radí realitný odborník. „Prenajímatelia si vážia dobrých nájomcov a počúvajú ich. V prípade potreby sú potom ochotní hľadať riešenie. Konečné rozhodnutia sa zatiaľ zväčša odkladajú. Všetci čakajú, ako sa bude situácia vyvíjať ďalej, či sa začnú uvoľňovať opatrenia dané vládou, a aká bude situácia na trhu práce,“ povedal Andrej Bartovic z piešťanskej realitnej kancelárie AB Contact.

Najhoršia situácia je pri obchodoch a prevádzkach, ktoré musia byť na základe rozhodnutia štátu zatvorené. „Tu sa veľa komunikuje (prenajímateľ – nájomca) a spoločne hľadajú kompromisné riešenia. Zároveň všetci netrpezlivo čakajú, či štát poskytne pre túto oblasť kompenzáciu a ak áno, v akej výške,“ uviedol Andrej Bartovic. Navyše veľa závisí od toho, kedy sa opätovne naštartuje ekonomika. „Myslím si, že firmy aj jednotlivci budú mať záujem pokračovať v nájomných zmluvách, ale čím dlhšie nebudú schopní vytvárať cashflow potrebný na pokračovanie ich podnikania, tým pravdepodobnejší bude ukončovanie nájomných zmlúv. Následne bude musieť prísť aj ku korekcii cien za prenájom obchodných a kancelárskych priestorov,“ dodal M. Kucharič.

Prenájom kancelárie

Realitní odborníci sa zhodujú, že nehnuteľnosti sa v dnešnej dobe predávať neoplatí. „V tejto nestabilnej situácii by som byty nepredával. Držať peniaze na účte v banke, mi v súčasnej neistej dobe nepríde ako rozumné. Existuje aj možnosť rastu inflácie, akú naša generácia nezažila a v takom prípade budú konzervatívne investície do nehnuteľností to najbezpečnejšie riešenie,“ vysvetlil svoj postoj A. Bartovic.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 20.4.2020