Prezidentka ZRKS Alexandra Novák: Ako sa dá využiť súčasný realitný trh?
Prezidentka ZRKS Alexandra Novák: Ako sa dá využiť súčasný realitný trh?

Prezidentka ZRKS Alexandra Novák: Ako sa dá využiť súčasný realitný trh?

Dynamika trhu s nehnuteľnosťami sa naplno prejavuje aj v roku 2023 a predávajúci i kupujúci sa opäť prispôsobujú zmenám na realitnom trhu. Niektoré všeobecnejšie pravidlá, ako kúpou pozemku môžete len získať, platia stále, mení sa však situácia pri kúpe bytu a momentálne sa veľmi darí prenájmom, čiže sú spokojní hlavne vlastníci, ktorí investovali do bytov na prenájom.
Bonusy ako výťah, balkón a parkovanie, vždy zavážia.

Akú nehnuteľnosť sa oplatí kúpiť?

Vždy sa dobre predávajú likvidné nehnuteľnosti, čiže také, ktoré sa dajú rýchlo prenajať a v prípade potreby aj rýchlo predať. Čím väčší byt, tým problematickejší predaj, lebo nie je na trhu toľko ľudí, ktorí majú dostatočné množstvo financií na kúpu štvorizbového bytu. Výbornou investíciou sú byty v dobrej lokalite, v dobrej dostupnosti do centra, s dostatočným napojenie na MDH, čím novšie a modernejšie, tým lepšie. Bonusy ako výťah, balkón a parkovanie, vždy zavážia. Korona veľmi ovplyvnila zmýšľanie ľudí ohľadom balkónov, terás, predzáhradiek. Vážia si svoj voľný čas a chcú ho tráviť vonku. Ako to vyzerá v praxi? Ak máte dva rovnaké byty, tak na ten s balkónom sa pôjdu pozrieť desiati záujemcovia a na rovnaký bez balkónu iba dvaja. Všetko závisí od lokality. Napríklad v Dúbravke, kde je známa medzinárodná škola, evidujeme markantný dopyt po väčších nadštandardných luxusnejších bytov na dlhodobý prenájom. Záujemcom záleží na tom, aby dieťa malo školu čo najbližšie a chcú väčší byt. Výhodou sú aj dve parkovacie miesta, lebo v dnešnej dobe už jedno nestačí. Čiže sa na ponuku treba pozrieť komplexne – lokalita, občianska vybavenosť, dostupnosť. Z hľadiska rastového potenciálu, majú určite takéto byty perspektívu rásť na hodnote viac, ako také nehnuteľnosti, ktoré sa nachádzajú v horších lokalitách, kde hľadá prenájom menší počet záujemcov. Iným príkladom je napríklad bratislavská Devínska Nová Ves, kde je dopyt po prenájmoch zo strany pracovníkov blízkej automobilky, ale tí hľadajú prenájom za nižšiu cenu ako spomínaní zahraniční manažéri s rodinami.

Obchvat Bratislavy pri budove Einpark

Doba praje prenájmom

Ľudia, ktorí si nezabezpečili fixáciu hypotekárneho úveru na dlhšie obdobie pri nižších úrokových sadzbách, musia rátať s vyššími splátkami úveru. Mnohým rastú nielen splátky úveru, ale aj zálohové platby za energie, čo spolu tvorí nápor na rodinné rozpočty. Rodinám, ktoré bývajú vo svojom, sa zatiaľ darí eliminovať iné výdavky, aby dokázali pokryť zvýšené náklady na bývanie. Problém pociťujú najmä tí, ktorí si hypotekárny úver brali už s napätých rodinným rozpočtom a bez dostatočných finančných rezerv a tiež prenajímatelia, ktorí mali presne vyrátané výdavky na úver a energie a teraz nedokážu z prenájmu vykryť navýšenú splátku hypotéky aj navýšené energie. Čo sa týka nových žiadateľov, ktorým kedysi vychádzala adekvátna splátka hypotekárneho úveru napríklad na trojizbový byt, tak teraz, pri zvýšených splátkach, buď kupujú menšie nehnuteľnosti alebo kúpu bytu odložia a radšej ostávajú v prenájme, čo je aktuálne lacnejšou alternatívou. Na realitný trh to má taký vplyv, že sa darí prenájmom, čo vedie k zvyšovaniu cien minimálne v Bratislave a vo väčších mestách, ale podobná situácia je určite aj v regiónoch.

Investícia do pozemku

Pozemok je dobrá investícia z toho dôvodu, že pôda je obmedzená a keď si zoberieme Bratislavu, lukratívne lokality sa nafúknuť naozaj nedajú. Pôda bude mať hodnotu vždy, nemalo by prísť k jej znehodnoteniu. Aj keď sa napríklad v blízkosti pozemku postaví obchvat a zníži sa atraktivita konkrétneho pozemku na rodinné bývanie, na druhej strane práve takým niečím môže pozemok aj narásť na cene - ak je v lokalite v zmysle aktuálnej územnoplánovacej informácie a stavebného zákona možná výstavba priemyselných budov alebo výrobných hál. Dopyt po pozemkoch je hlavne v Bratislave a okolí. Dediny ako Mariana či Borinka, ktoré sa nachádzajú v blízkosti lesov, sa vedia ďalej rozrastať do okolitých polí, a aj sa rozrastajú, tak tam ich hodnota nebude až taká ako pri pozemkoch pri Horskom parku, na Kolibe alebo v Lamači či Devínskej Novej Vsi. Na hodnotu pozemku vplýva lokalita, dopravná dostupnosť (MHD), možná miera zastavanosti a občianska vybavenosť. Ľudia vždy ocenia, ak majú v blízkosti školy, škôlky, obchody a podobne. Vždy sú lukratívne tie pozemky, kde sa dá stavať, čím vyššia miera možnej zastavanosti a čím viac povolených poschodí, tým je pozemok výhodnejší a žiadanejší.

Autor: Alexandra Novák, prezidentka Združenia realitných kancelárií Slovenska a konateľka realitnej kancelárie LIVIANTE

Publikované: 4.4.2023