Stavebný pozemok: Čo treba overiť ešte pred kúpou?
Stavebný pozemok: Čo treba overiť ešte pred kúpou?

Stavebný pozemok: Čo treba overiť ešte pred kúpou?

Hoci sa v inzeráte píše, že sa predáva stavebný pozemok, neznamená to aj možnosť výstavby. Nenachádza sa v ochrannom pásme, nie je tam zakopaný kanalizačný zberač? Prečítajte si rozhovor, v ktorom odborník Ľuboš Michalík z realitnej kancelárie Domy pre ľudí radí, na čo všetko si dať pozor ešte pred kúpou pozemku, na ktorom plánujete stavať.

Chcem si kúpiť pozemok a postaviť rodinný dom. Čo si mám v inzerátoch všímať?

Kúpa pozemku je záležitosť, ktorú by si mal potenciálny klient veľmi dobre rozmyslieť. Klient, ktorý zvažuje kúpu pozemku, by už mal mať predstavu aký typ domu má záujem stavať a v akej lokalite. Vybraný typ domu predurčuje aj základne parametre, ktoré by mal pozemok spĺňať. Lokalita – pozemok musí byť v zmysle územného plánu určený na výstavbu rodinného domu. Každá lokalita má vlastné pravidlá, akými sú minimálna výmera stavebného pozemku, maximálna zastavanosť pozemku, maximálna podlažnosť a podobne.

Najlepšie sa stavia na rovinatom pozemku.

Ak je v inzeráte napísané, že ide o „stavebný pozemok“, znamená to, že sa na ňom naisto môže stavať?

Bez rozmýšľania môžem povedať, že nie. Na internete nájdeme veľa pozemkov, ktoré predávajúci uvádzajú ako „stavebné“. Z praxe môžem, bohužiaľ, poukázať aj na neznalosť veľkej väčšiny realitných maklérov, ktorí problematiku pozemkov neovládajú. Zameriavajú sa len na samotný predaj, spoliehajú sa na informácie od majiteľov a o možnosti výstavby na danom pozemku vedia žalostne málo.

Kedy si treba preveriť pozemok pred kúpou alebo až po kúpe? Kde a ako získam istotu, že na danom pozemku môžem stavať?

Samozrejme, že pred kúpou. Vplyvom situácie, ktorá bola ešte do leta tohto roku na realitnom trhu, boli kupujúci pod tlakom – chceli kupovať skôr ako ich predbehne iný záujemca. Pri pozemku je veľa otázok, na ktoré kupujúci nedostane odpoveď hneď, preto je ideálne si vyžiadať doklady k pozemku: list vlastníctva, územnoplánovaciu informáciu, katastrálnu mapu. Po získaní základných podkladov sa navrhujem informovať na príslušnom stavebnom úrade o možnostiach výstavby a obmedzeniach na danom pozemku.

Najčastejším problémom pri pozemkoch je nedostatočná šírka parcely, ktorá nepostačuje na osadenie stavby.
Panoramatický záber na obec Čičmany.

Viaceré realitné kancelárie predávajú tzv. investičné pozemky. Čo to znamená?

Investičné pozemky sú pozemky, ktoré v súčasnej dobe nie sú stavebné, avšak je tam predpoklad, že by sa mohli stať stavebnými, prípadne sa ich cena zvýši v dôsledku pozitívnej externality v danej lokalite. Ako príklad môžeme uviesť lokalitu, kde si kupujúci ako investičný pozemok kúpi zatiaľ ornú pôdu, vinicu alebo pozemok, z ktorého nemá v danej dobe žiadny úžitok, ale má informáciu, že sa v danej lokalite mení územný plán a tieto pozemky sa budú „preklasifikovávať“ na stavebné, čoho dôsledkom sa cena za m² pozemku znásobuje.

S akými problémami sa najčastejšie pri pozemkoch stretávate? Stalo sa, že niekto kúpil stavebný pozemok, na ktorom sa nedalo stavať?

Najčastejším problémom, s ktorými sa stretávame pri pozemkoch, je nedostatočná šírka parcely, ktorá nepostačuje na osadenie stavby pri dodržaní odstupových vzdialeností od existujúcich stavieb. Nemalým problém je aj napojenie sa na inžinierske siete a ich kapacita v danom území. Veľa ľudí sa mylne domnieva, že ak má sused postavený rodinný dom, ktorý je napojený na inžinierske siete, tak aj ja môžem mať to isté na svojom pozemku, a to je omyl. Takisto je dôležité dať si pozor na ochranné pásma od elektrického vedenia, vlaku, vody a podobne. Pozemok nemusí mať viditeľné závady, avšak môže byť na ňom zakopané elektrické vedenie, kanalizačný zberač, takisto môže byť v ochrannom pásme.

Nie na každom pozemku sa dá stavať.

Na čo by si mali dať ľudia pozor, pri kúpe pozemku, keď chcú na ňom stavať?

Obrátiť sa na odborníkov. Každý pozemok môže skrývať rôzne problémy. Treba si od realitného makléra vypýtať územnoplánovaciu informáciu. Tento dokument nám hovorí o základných možnostiach pozemku - na čo je pozemok určený (malopodlažnú výstavbu alebo priemysel, prípadne na pozemku nie je možné umiestňovať stavby), takisto hovorí aj akú časť pozemku je možné zastavať (povolená zastavanosť), prípadne stanovuje aj ochranné pásma. V prípade, že je pozemok v zmysle územnoplánovacej informácie určený na výstavbu rodinného domu, vyvstáva druhá otázka a to je dostupnosť a kapacita inžinierskych sieti.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, Realitná kancelária Domy pre ľudí

Publikované: 22.11.2022


Odporúčané nehnuteľnosti

Stavebný pozemok v extraviláne obce Dolné Plachtince
Predaj 15.000,- € 37,50,- €/m2
Stavebný pozemok v extraviláne obce Dolné Plachtince

Stavebný pozemok v extraviláne obce Dolné Plachtince v celkovej výmere 400 m2. Nachádza sa na tichom prírodnom mieste smerom k chatovej oblasti Háj. Pozemok s rozmermi 25m x16m je vedený...

Pozemky - bývanie 400 m2 Dolné Plachtince
Krásny pozemok v obci Kocurice pri Piešťanoch
Predaj 53.000,- € 94,14,- €/m2
Krásny pozemok v obci Kocurice pri Piešťanoch

COMACCreality s.r.o. Exkluzívne ponúkame na predaj pekný pozemok v obci Kocurice blízko Piešťan. Rozloha pozemku je 563 m2. Na šírku má pozemok cca 23 m, na dĺžku 26...

Pozemky - bývanie 563 m2 Piešťany
Investičné stavebné pozemky v obci Komárov okr. Bardejov
Predaj 12.640,- € 23,76,- €/m2
Investičné stavebné pozemky v obci Komárov okr. Bardejov

KING REAL Bardejov exkluzívne ponúka na predaj investičné stavebné pozemky v obci Komárov vzdialenej len 7 km od mesta Bardejov. Podľa územného plánu obce sú pozemky v lokalite "Hospodársky dvor"...

Pozemky - bývanie 532 m2 Komárov
Stavebný pozemok Jacovce 1350 m2
Predaj 45.900,- € 34,- €/m2
Stavebný pozemok Jacovce 1350 m2

Realitná kancelária TOPnehnuteľnosti.eu Vám ponúka na predaj stavebný pozemok vhodný na výstavbu rodinného domu v obci Jacovce s výmerou 1350m2.Cena za 1m2 je 34 eur.Bližšie informácie o...

Pozemky - bývanie 1350 m2 Jacovce
Predaj, pozemok pre rodinný dom 1931 m2, Veľké Levár...
Predaj 130,- €
Predaj, pozemok pre rodinný dom 1931 m2, Veľké Levár...

Ponúkame na predaj veľký, veľmi pekný slnečný pravidelný rovinatý pozemok s výmerou 1931 m2 (rozmery cca 20m x 100m) na Záhorí v peknej a obľúbenej obci Veľké Leváre (MA 8...

Pozemky - bývanie 1931 m2 Veľké Leváre