Vplyv globálneho otepľovania na predaj nehnuteľností
Vplyv globálneho otepľovania na predaj nehnuteľností

Vplyv globálneho otepľovania na predaj nehnuteľností

Globálne otepľovanie pociťujeme všetci. Často nás už v máji trápia vysoké horúčavy a príjemné letné teploty už nie sú výnimkou ani v októbri. Ako vplýva zmena klímy na trh s nehnuteľnosťami? Na čo ľudia kladú dôraz pri výbere nového bývania?

1. Klimatizácia musí byť

Ľudia preferujú bývanie, kde je už zabezpečená klimatizácia. „V súčasných klimatických podmienkach by to mohol byť nový štandard v každej nehnuteľnosti. Hlavne v nehnuteľnostiach určených na prenájom, kde klient očakáva komfortné bývanie,“ uviedol prezident Združenia realitných kancelárií Slovenska Matej Kucharič. Do klimatizácie často investujú ľudia hneď pri rekonštrukcii, lebo si uvedomujú, že teploty v lete sú stále vyššie a vyššie a tropických dní každým rokom pribúda.

Terasa s posedením pre návštevy.

2. Prehriate byty pod strechou

Kedysi nebol problém predať byt na poslednom nadzemnom podlaží. Ak do neho nezatekalo a strecha bola v poriadku, tak to niektorí kupujúci dokonca vyhľadávali s tým, že „aspoň im nebude nikto dupať nad hlavou". Byty pod strechou sú však v posledných rokoch naozaj prehriate. Ak po sebe nasleduje niekoľko tropických dní či nocí za sebou, bez klimatizácie je tam skutočne veľmi teplo. „Znižuje to kvalitu bývania a je to jeden z faktorov pri rozhodovaní kupujúceho o kúpe alebo prenájme nehnuteľnosti na poslednom podlaží,“ hovorí z praxe M. Kucharič.

3. Bývanie pri lese

Ľudia viac vyhľadávajú bývanie pri lese či jazere, ktoré prirodzene mikroklímu ochladzujú. Čiže aj keď je mesto rozpálené, dajú sa nájsť parčíky, lesíky či voda, kde je vzduch o niečo chladnejší a lepšie sa tam dýcha. Ak máte takéto ochladzovače klímy v okolí, má to vplyv aj na trávenie voľného času vonku, športové aktivity a prechádzky.

4. Parkovanie v garáži

Miesto v garáži tiež dokáže spríjemniť horúce letné dni. Nesadáte do rozhorúčeného auta, lebo parkujete v interiéri, kde je váš tátoš pred ostrým slnkom chránený. Treba však počítať s tým, že garážové státie nie je zadarmo a treba si zaň priplatiť. „V Bratislave sa ceny státí v garáži pohybujú od 15.000 do 40.000,“ podotkol M. Kucharič.

5. Večery na terase

Podstatnú úlohu v horúčavách zohráva pri výbere bytu balkón či terasa. Ak je orientovaná na severnú stranu, tak je tam príjemne aj cez deň. Ak tam páli počas dňa slnko, tak si pobyt vonku viete užiť aspoň večer. „Byty s balkónmi, lodžiami a terasami sa predávajú lepšie ako byty, kde nemáte žiadny takýto priestor, ale sú aj drahšie,“ vysvetlil M. Kucharič.

Byty sa v lete prehrievajú.

6. Bazén ako bonus

V ponuke realitných kancelárií sa objavujú aj rodinné domy s bazénmi, čo je výborné ochladenie počas horúčav. S prevádzkou bazéna sú však spojené ak starosti a finančné náklady, čo nie každému vyhovuje.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 24.7.2019