Zdajú sa vám nehnuteľnosti pridrahé? Máte smolu, ceny určuje trh!
Zdajú sa vám nehnuteľnosti pridrahé? Máte smolu, ceny určuje trh!

Zdajú sa vám nehnuteľnosti pridrahé? Máte smolu, ceny určuje trh!

Za posledné obdobie sledujeme veľmi obmedzenú ponuku nehnuteľností na predaj. Záujem o kúpu nehnuteľností je zo strany kupujúcich vysoký, na strane ponuky však badáme veľký nedostatok! Toto je trh predávajúcich. Na byt v dobrej a vyhľadávanej lokalite pripadá viac ako 10 záujemcov, čo hovorí o nadpriemernom dopyte. Záujem o bývanie narastá, hypotéky sú v ideálnych percentách. Ceny nehnuteľností sú vyššie, čo vôbec neznamená, že sa neobchoduje! Niet sa čomu čudovať, ak sú nízke a priaznivé hypotéky.
Netradičný rodinný dom

Obchodovanie s nehnuteľnosťami má veľmi rýchly a dynamický spád, pretože nik nečaká. Ak záujemca našiel správnu a vysnívanú ponuku, tak kupuje ihneď. Obdobný byt sa totiž môže vyskytnúť až za niekoľko mesiacov alebo vôbec. Tí, ktorí nie sú informovaní o súčasnom stave maklérmi alebo nesledujú ponuku nehnuteľností alebo z nejakého dôvodu zaváhali, majú proste smolu. Nik nevie, koľko bude tento stav pretrvávať. Snom každého Slováka je bývanie vo vlastnom, čím sa odlišujeme od iných krajín. Spôsobujú to aj ceny nájmov, ktoré nie sú Slováci ochotní platiť dlhodobo. Tým, že čas letí a mladí ľudia majú nárok na príspevok pre mladých do 35 rokov, je to ideálne využiť. Zároveň skrášľovať a zariaďovať si vlastné bývanie je pre nás vždy príjemná situácia.

Prevažná časť kupujúcich vôbec netuší, že vyššie ceny sú stále trhom akceptované pre enormný dopyt. Často sú ponukové ceny preplácané a kto dá vyššiu ponuku ten berie. Samozrejme každý by chcel kúpiť za rozumnú cenu, ale tržnú cenu určuje záujem a dopyt a teda záujemcovia, ktorí sú ochotní i vyššie ceny akceptovať, ak chcú bývať! Stretávam sa s negatívnymi reakciami niektorých kupujúcich, ktorí nesledujú vývoj a neposudzujú trh ako taký, posudzujú len cenu, ktorú momentálne k danej nehnuteľnosti vidia. Často si ale neuvedomujú, že tým, že ju oni sami neakceptujú, neznamená, že ju neakceptuje ostatní záujemcovia na trhu.


Ceny môžu rásť aj klesať, každá nehnuteľnosť je iná, každý predaj prebieha odlišne, no ceny v prvom rade určuje trh a jeho aktuálna situácia.

Rokovacie schopnosti a záujem načúvať, ako predávajúcich tak aj kupujúcich, sú úlohy pre realitných maklérov. Tí majú za úlohu sledovať vývoj cien, vývoj danej ponuky, prehodnotiť záujem a prehodnotiť aj cenu nehnuteľnosti a s odborným výkladom a správnymi postupmi komunikovať s predávajúcimi o súčasnom stave na trhu. Ceny môžu rásť aj klesať, každá nehnuteľnosť je iná, každý predaj prebieha odlišne, no ceny v prvom rade určuje trh a jeho aktuálna situácia.

Marcela Bartovicová, AB Contact, s.r.o., Piešťany

Publikované: 15.8.2017