ZNÍŽENÁ CENA o 39.000€! Zájazdový hostinec - národná kultúrna pamiatka

Ľutujeme, ale ponuka ktorú hľadáte, bola odstránená. Našou snahou je zverejňovať len aktuálne ponuky.

Projekt reality ponúka na predaj historickú budovu - národnú kultúrnu pamiatku v obci Gemerská Poloma, okr. Rožňava, situovaná za obcou Gemerská Poloma, vedľa štátnej cesty, ktorá vedie z Rožňavy do Spišskej Novej Vsi.

Jedná sa o dvojpodlažnú obytnú budovu z kameňa a tehál, stavanú na pôdoryse L podjazdom s priechodom do dvora obohnaného kamennou ohradou vo výške budovy, prerušenou v osi priechodu klenutou bránou. Podchod o dvoch poliach pozostáva z troch klenutých pásov, medzi ktorými je drevený trámový strop. K východnej strane budovy je pristavaná voziareň so stajňou, ktorá je prízemná kamenná budova na obdĺžníkovom pôdoryse s dvomi protiľahlými murovanými štítmi. Hlavný vstup na prízemie objektu je vedľa vstupu do podjazdu. V závere chodby bola vytvorená miestnosť pre soc. zariadenie. K čelnej fasáde sú orientované okrem vstupu ešte dve miestnosti, ktoré majú pôvodné drevené trámové stropy a novú podlahu z keramickej dlažby. Za týmito miestnosťami je priestor asi bývalej "čiernej" kuchyne. Strop je drevený trámový, podlaha betónová. Na tento priestor naväzuje väčšia miestnosť s dreveným trámovým stropom s oknom a dverami do dvora. Navzájom sú prepojené otvoreným širokým otvorom so segmentovým záklenkom. Výstup na podlažie je z dvorovej časti jednoramenným ľavotočivým dreveným schodiskom. Schodiskový priestor osvetľuje okno vo výške druhého podlažia vedúce do dvora. Schodisko ústi do obdĺžníkovej chodby, z ktorej je prístup do jednotlivých miestností. K čelnej fasáde sú orientované tri miestnosti navzájom prepojené, pričom stredná miestnosť je najväčšia. Prvá miestnosť má rovný strop a palubovú podlahu. Z tejto miestnosti je prístup do poslednej miestnosti v krídle, ktorá má drevený trámový stop a palubovú podlahu, jediné okno je orientované do dvora. Hlavná fasáda je päťosová, hladká bez štukových výzdob. Na prízemí dominuje veľká drevená brána podjazdu s pólkruhovým záklenkom. V štíte prístavby sú asymetricky umiestnené drevené dvierka do podkrovia prístavby.
Fasáde hospodárskej časti dominujú tri veľké otvory s pólkruhovým záklenkom a drevené dvierka vedúce do podkrovia prístavby. Dvorovej fasáde hlavného objektu dominuje vstup na schodište vedúce na poschodie. Tento vstup bol kedysi krytý pultovou strieškou na konzolkách.

Strecha obytnej časti objektu je valbová s tvrdou pálenou krytinou a strecha pristavanej voziarne je sedlová s pálenou krytinou. Remeselné prvky: drevené trámové stropy, klenby

HISTÓRIA:

Bývalý prícestný zájazdový hostinec s voziarňou. Vek stavby môže klásť približne do 2. pol. 18. stor., môže však ísť aj o stavbu staršiu. To by mohol potvrdiť iba architektonický prieskum objektu. V 70. rokoch 19. stor. kúpili príjazdový hostinec betliarski grófi Andrássyovci a zriadili si tu sídlo lesnej správy. Vtedy došlo pravdepodobne k úprave hlavnej budovy, ktorá však neznamenala závažnejší zásah do historickej podstaty objektu. Neskôr sa objekt využíval ako pálenica.

Nehnuteľnosť je po rekonštrukcii vhodná na ubytovacie zariadenie s reštauráciu, vinárňou a pod.

Podobné realitné ponuky - Budova, Rožňava