Čo obnáša bývanie na najvyššom poschodí?
Čo obnáša bývanie na najvyššom poschodí?

Čo obnáša bývanie na najvyššom poschodí?

Bývanie pod strechou. Áno alebo nie? Niekto ocení výhľad a pokoj nad hlavou, iný sa zase zľakne pokazeného výťahu a vyššieho účtu za kúrenie. Na čo si treba dať pozor, prezradila skúsená realitná maklérka Andrea Špitová z trnavskej realitnej kancelárie VESTAREAL.

Vyhľadávajú klienti bývanie pod strechou alebo to vnímajú skôr ako nevýhodu?

Nie je veľa klientov, ktorí chcú výlučne iba bývanie pod strechou. Skôr evidujeme takých, ktorí najskôr striktne odmietali bývať na najvyššom poschodí, no napokon po absolvovaní obhliadky takýto byt kúpili. Zavážilo, že bol zaujímavo zariadený, v dobrej lokalite a celkovo ich oslovil. Výnimočne sa vyskytnú aj klienti, ktorým bývanie na najvyššom poschodí vyhovuje, no je ich menej. Väčšinový názor znie: „Nie vrch, ani prízemie.“


Andrea Špitová, VESTAREAL

Aké sú výhody bývania na najvyššom poschodí?


Všetko záleží od typu bytového domu, či ide o novostavbu, alebo starší bytový dom, ako je riešená samotná stavba. Strechy v kvalitných novostavbách sú dobre izolované, nie je potom v byte také teplo ako v starších bytových domoch, kde je potrebná inštalácia klimatizácie, ktorá nie každému vyhovuje. Výhoda bývania na najvyššom poschodí je pokoj nad hlavou, keďže sa tam nenachádza žiadny byt. Zaujímavé sú väčšinou aj výhľady z vyšších poschodí, ak je byt dobre orientovaný. Mne osobne by neprekážalo bývať na najvyššom poschodí.

Poďme na nevýhody bývania na najvyššom poschodí.

Za najväčšie mínus by som pokladala, ak sa v bytovom dome nenachádza výťah. To vie počet záujemcov značne zúžiť, na obhliadky chodia väčšinou mladšie generácie. Takýto byt sa môže predávať dlhšie. A ako som už spomenula môže byť v takomto byte v letných dňoch pomerne teplo. Ak je strecha pôvodná a nie dobre izolovaná, môže sa stať, že do bytu bude zatekať a vzniknú škody. V každom prípade netreba zabúdať na poistenie nehnuteľnosti. K nevýhodám patrí i možná dlhšia porucha výťahu. Taktiež byty, ktoré vznikli v nadstavbách, môžu byť priestorovo obmedzené kvôli šikminám a chýbajúcim balkónom.

Sú byty na najvyššom poschodí lacnejšie? O koľko?

Keďže v tomto období je dopyt po bytoch pomerne veľký, ceny bytov na najvyššom poschodí zväčša ani nie sú lacnejšie. Ak v takomto bytovom dome nie je napríklad výťah, potom by som videla dôvod na poskytnutie zľavy. Na druhej strane však môže byť vkusne zrekonštruovaný, dobre dispozične riešený – tým chcem povedať, že treba naozaj porovnať všetky výhody a nevýhody a až potom zvážiť, či je cenová zľava na mieste.

Ak vlastním byt pod strechou a chcem ho ísť predať, ako ho mám urobiť atraktívnejším?

Vždy je podstatný prvý dojem – to platí v zásade pre všetky nehnuteľnosti. V prvom rade byt by mal byť pekne poupratovaný, vyvoňaný, vyvetraný a ak máme psíkov, odporúčame ich pred obhliadkou vyviesť von. Prítomnosť zvierat nemusí byť pre každého klienta príjemná. Taktiež je vhodné v letných mesiacoch byt schladiť, napríklad klimatizáciou. Treba vyzdvihnúť výhľad a pokoj nad hlavou.

Sídlisko Petržalka

Ak idem kúpiť byt pod strechou, mám sa báť, že bude v zime studený a budem platiť viac za energie?

Nemusí to tak byť, väčšina bytov má už dnes pomerne dobre izolovanú strechu. Ale pripúšťam, že na najvyššom poschodí môžu byť náklady na vykurovanie vyššie ako na nižších poschodiach.

Predávajú sa byty na najvyššom poschodí ťažšie ako ostatné?

Väčšinou je to otázkou ceny. Ak s majiteľom nehnuteľnosti rozumne stanovíme cenu, ktorá zohľadňuje výhody aj nevýhody, potom je predaj takýchto nehnuteľností pomerne rýchly. Osobne si nemyslím, že sa byty na najvyššom poschodí predávajú ťažšie. Každý predaj je individuálny, okrem ceny rozhoduje lokalita, orientácia, dispozícia, miera rekonštrukcie i výmera bytu. Ak chce majiteľ predať svoj byt výhodne a bez starostí, potom by mal naozaj počúvať rady skúseného realitného makléra a nie porovnávať s internetovými cenami, ktoré neodrážajú realitu. Konečná predajná cena býva väčšinou nižšia ako inzerovaná.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, VESTAREAL

Publikované: 11.12.2019