Prenájom nehnuteľností: Najväčšiu krízu zažíva Bratislava. Ako je to inde?
Prenájom nehnuteľností: Najväčšiu krízu zažíva Bratislava. Ako je to inde?

Prenájom nehnuteľností: Najväčšiu krízu zažíva Bratislava. Ako je to inde?

Na realitnom trhu sa po pandémii roztrhlo vrece s voľnými bytmi na prenájom a to hlavne vo veľkých mestách. Pracujúci totiž chceli prečkať obdobie bez príjmu radšej u rodičov alebo v lacnejších destináciách a preto dali majiteľom výpovede. Navyše v ponuke na prenájom pribudli aj byty na krátkodobý prenájom, ktoré využívali turisti. Keďže ponuka predčila dopyt, v mnohých mestách ceny prenájmov klesli. V Bratislave o 10 percent, v Nitre dokonca ešte viac.
Rekreačné nehnuteľnosti

Znižovanie osobných nákladov bolo hlavným dôvodom, prečo sa po zatvorení prevádzok a nariadení homeofficov mnohí mladí ľudia pobalili, dali výpovede v prenajatých bytoch a chceli prečkať obdobie bez štandardného príjmu inde. Prenajímatelia mali hlavy v smútku, lebo zháňať nových nájomcov je teraz veľmi náročné. Aj preto majitelia nehnuteľností, ktorí nájomcov nestratili, sú prístupnejší urobiť cenový kompromis, aby si uchránili aspoň nejaký príjem. „Enormný počet výpovedí sme nezaznamenali, premajímatelia boli ústretoví. Byty na prenájom pribúdajú, je vyššia ponuka, lepší výber ako v minulosti. Pokles cien prenájmov je však v Nitre citeľný a reálny, v závislosti od typu nehnuteľností sa pohybuje na úrovni od 10 do 30 %,“ informuje Matias Fest z nitrianskej realitnej kancelárie FGI.

Ceny prenájmov išli dole aj z dôvodu, že sa realitnom trhu objavili byty na prenájom, ktoré pred pandémiu slúžili na krátkodobé ubytovanie pre turistov. Tí však v mestách absentujú a preto sa majitelia rozhodli pre klasický prenájom. Vyššia ponuka automaticky stlačila aj ceny. Je teda možné, že to ľudia využijú a radšej vymenia pôvodný prenájom za lacnejší alebo lukratívnejší? „Osobne si myslím, že to urobia skôr špekulanti. Krátkodobo budú vedieť klienti bývať v lepšom byte za menej peňazí, ale ak má niekto záujem dlhšie zotrvať v byte dlhšie, neoplatí sa im to,“ odhaduje Ľuboš Michalík z bratislavskej realitnej kancelárie Domy pre ľudí.


Bratislava - Lamač

Podobná situácia je aj v Trnave, kde tiež reálne klesli ceny prenájmov, ale väčšie sťahovanie národov sa nekoná. „Najväčší záujem teraz evidujeme o prenájom garsóniek a idú 1-2 izbové byty. V poslednom čase nám stúpol záujem o prenájom menších obchodných priestorov a kancelárií. Nehnuteľností k prenájmu je na trhu pomerne dostatok. Pred krízou nebol problém prenajať byt rýchlejšie, teraz si vyžaduje sprostredkovanie prenájmu o niečo viac času,“ povedala Andrea Špitová z trnavskej realitnej kancelárie Vestareal. Dodala, že mnohí prenajímatelia sú teraz ochotnejší robiť kompromisy ohľadom domácich zvierat, či zmlúv na kratšiu dobu. Aj keď ceny v inzerátoch sú takmer rovnaké ako pred pandémiou, väčšinou sa podarí dohodnúť na nižšej cene.

Veľmi dôležité bude ako zareagujú banky a kedy začnú opätovne financovať momentálne problémových klientov.

Niektorí majitelia sa však radšej rozhodli svoje prenajímané nehnuteľnosti predať. „Práve v mesiaci máj sme riešili takéto predaje – išlo o majiteľov bytu, ktorý sa rozhodli nehnuteľnosť predať, nakoľko nájomcom skončil prenájom a nových nájomcov sa nepodarilo nájsť. Taktiež tu boli obavy o pokles cien nehnuteľností v prípade zhoršenia ekonomickej situácie, alebo návratu pandémie,“ opísala A. Špitová s tým, že v Trnave je rovnaký dopyt po bytoch ako začiatkom roka. Aj preto sa hromadné znižovanie cien nehnuteľnosti vo všeobecnosti neočakáva. „Na trhu je dlhodobo nedostatok bytov - možno to pri niektorom type bytov predĺži čas predaja, ale znižovanie cien bytov nepredpokladám. Veľmi dôležité bude skôr ako zareagujú banky a kedy začnú opätovne financovať momentálne problémových klientov,“ odhaduje Ľ. Michalík a prezrádza, že posledné týždne vrástol záujem o rekreačné nehnuteľnosti a pri bytoch je už dopyt na úrovni spred pandémie čo sa o prenájme bytov povedať nedá.

Znižovanie cien prenájmov však nezaznamenávame po celom Slovensku rovnako. „V Nových Zámkoch sú ceny prenájmov rovnaké. Treba si uvedomiť aj ten fakt, že ceny prenájmov za posledné roky nestúpali tak rapídne ako ceny nehnuteľností,“ uviedol Mikuláš Maczkó z Reality Kontakt. Dodal, že v roku 2017 stál 1-izbový byt 32-tisíc eur a prenajímal sa za 170 eur (bez energií) a pred pandémiou stál 48-tisíc eur a prenajímal sa za 210 eur (bez energií). „Sumár z toho je, že po 50% zvýšení ceny bytu sa do ceny prenájmu prenieslo len 23%,“ sumarizuje M. Maczkó. Tiež očakáva, že ceny nehnuteľností budú skôr stúpať a to aj z dôvodu devalvácie meny.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 5.6.2020