V Bratislave pribudol počet voľných bytov na prenájom. Dôvodom sú aj chýbajúci turisti
V Bratislave pribudol počet voľných bytov na prenájom. Dôvodom sú aj chýbajúci turisti

V Bratislave pribudol počet voľných bytov na prenájom. Dôvodom sú aj chýbajúci turisti

BRATISLAVA - Väčšinou platí, že so stúpajúcimi cenami nehnuteľností, stúpajú aj ceny prenájmov. To sa však nedeje po tohtoročnej pandémii. Ceny nehnuteľností v Bratislave totiž stagnujú alebo mierne rastú a ceny prenájmov idú dole. Dôvodom je, že na realitnom trhu sa objavilo viacero bytov, ktoré predtým využívali na krátkodobý prenájom turisti. Tí však teraz v meste nie sú a preto sa tieto nehnuteľnosti na prenájom objavili na realitnom trhu.

Hoci realitný trh sa v marci zasekol, už v apríli po uvoľnení niektorých opatrení sa pomaly začal rozbiehať. Citeľný záujem bol v realitných kanceláriách najmä po prenájme bytov, lebo mnoho ľudí dalo v bytoch výpovede a opustilo Bratislavu. „Keď sa trh začal zobúdzať, oslovovalo nás stále viac klientov, že potrebujú svoje byty prenajať, nakoľko sa im ľudia, ktorí stratili prácu, utiahli do iných časti Slovenska, prevažne k rodičom, s cieľom znížiť svoje náklady a prečkať obdobie bez príjmov,“ opisuje situáciu Ľuboš Michalík z bratislavskej realitnej kancelárie Domy pre ľudí. Na trhu sa však vynorili aj byty v centre mesta, ktoré doteraz slúžili ako krátkodobé ubytovanie pre turistov. Keďže cestovanie sa obmedzilo, majitelia sa ich rozhodli umiestniť na realitný trh za účelom dlhodobého prenájmu. „Práve tieto byty, ktoré sa nachádzajú prevažne v centre mesta sa rázom ocitli na realitných portáloch s cieľom prečkať obdobie pandémie a vykryť stratu. Na internete zrazu prevažovala ponuka nad dopytom čo stlačilo ceny prenájmov dole,“ hovorí Ľ. Michalík. Ceny sa v hlavnom meste znížili približne o 10 percent. Mnohí majitelia nehnuteľností sa obávajú, že ich budú mať dlhodobo prázdne a aj preto radšej pristúpili k zníženiu cien.

Majitelia sú ochotnejší pristúpiť na dohody, či už zľavy alebo iné výhody ako domáce zviera alebo kratšia doba nájmu.
Prenájom bytov v Bratislave

Ceny prenájmov sa znížili vo všetkých bratislavských mestských častiach a to pri bežných bytoch i luxusnejších nehnuteľnostiach. Podľa Združenia realitných kancelárií Slovenska klesli v priemere o 10 percent. „Aktuálne sa inzerovaná cena napríklad klasického 2-izbového bytu v Bratislave pohybuje na úrovni 500-600 eur mesačne. Stáva sa však, že majitelia sú ochotnejší pristúpiť na dohody, či už zľavy alebo iné výhody ako domáce zviera alebo kratšia doba nájmu,“ povedal Marek Šubrt, prevádzkovateľ realitného portálu ZoznamRealit.Sk. A ako je na tom trh s obchodnými a kancelárskymi priestormi? „Všeobecne v komerčných a nebytových priestoroch prevládala nižšia ponuka pred pandémiou, ktorá držala stabilizované ceny za nájom. Očakávame, že môže prísť ku korekcii cien aj na tomto trhu, nakoľko sa uvoľnia priestory po prevádzkach, ktoré budú obeťou karanténnych opatrení a ich dopadov,“ uviedol Matej Kucharič, prezident Združenia realitných kancelárií Slovenska.

S cenami prenájmov išli dole aj majitelia, ktorým nájomcovia neodišli. Uvedomujú si totiž, že teraz sa nehnuteľnosti prenajímajú ťažšie a preto je pre majiteľa výhodnejšie mať nižší zisk ako žiadny a udržať si súčasného nájomcu. Aj keby sa prenajímatelia rozhodli radšej nehnuteľnosti predať, s nižšími cenami bytov v Bratislave sa počítať nedá. „Na trhu je dlhodobo nedostatok bytov - možno to pri niektorom type bytov predĺži čas predaja, ale znižovanie cien bytov nepredpokladám. Veľmi dôležité bude skôr ako zareagujú banky a kedy začnú opätovne financovať momentálne problémových klientov,“ odhaduje Ľ. Michalík.


Koľko stojí aktuálne prenájom bytov v Bratislave?

Prenájom 1-izbového bytu (do 35m²):
Staré Mesto - 524 €
Petržalka - 426 €
Ružinov - 451 €
Dúbravka - 436 €
Pod. Biskupice - 430 €
Prenájom 2-izbového bytu (do 60m²):
Staré Mesto - 637 €
Petržalka - 567 €
Ružinov - 560 €
Dúbravka - 521 €
Pod. Biskupice - 512 €

Zdroj dát: backOFFICE® Realitný skener a ZoznamRealit.Sk

Publikované: 6.7.2020