Realitný trh s prenájmami sa už po ukrajinskom nápore stabilizoval
Realitný trh s prenájmami sa už po ukrajinskom nápore stabilizoval

Realitný trh s prenájmami sa už po ukrajinskom nápore stabilizoval

Tisícky Ukrajincov, ktoré prišli na Slovensku v priebehu februára a marca, sa potrebovali urýchlene ubytovať. Jednu z ich možností predstavoval aj klasický prenájom, čiže aj realitné kancelárie sa museli prispôsobiť aktuálnej situácii a riešiť sprostredkovanie pre občanov susednej krajiny.
Slováci sa zachovali veľkoryso a ponúkli svoje nehnuteľnosti Ukrajincom na 2-3 mesiace zadarmo.
Mnohí Slováci poskytli svoje nehntuľnosti zdarma.

Pred vojnovými udalosťami bola trh s prenájmami v Košiciach štandardný, makléri mali dobrú ponuku nehnuteľností, bolo z čoho vyberať. "Po vypuknutí konfliktu na Ukrajine sa situácia rapídne zhoršila, nakoľko bol veľký príliv utečencov do Košíc a Košického kraja. Musím povedať, že Slováci sa zachovali veľkoryso a ponúkli svoje nehnuteľnosti Ukrajincom na 2-3 mesiace zadarmo, zľavnili zo svojich požiadaviek, povolili domáce zviera alebo vyšší počet osôb. A tým sa väčšina nehnuteľností na trhu obsadila," opísal nečakaný vývoj Peter Hanko z košickej realitnej kancelárie Petersen Realitný Servis. Dodal, že sa samozrejme našli aj ľudia, ktorí chceli zo situácie finančne vyťažiť a ceny za prenájom zvýšili.

Sledujeme, že ponuka sa už dostáva do normálu a aj ceny sú stabilné

Realitní makléri však neriešili iba obhliadky či dvojjazyčné zmluvy, často pomáhali odídencom z Ukrajiny aj s inými záležitosťami, ktoré si potrebovali na Slovensku zariadiť. Neraz im zhnáňali spotrebiče, oblečenie alebo zabezpečovali úkony na úradoch a v bankách. Jednoduché to nebolo ani po ľudskej stránke, lebo vidieť mamy s deťmi s iba jednou taškou v ruke by lámalo srdce snáď každému. Život však ide ďalej, trh sa pozviechal. "Momentálne, 3 mesiace po vypuknutí konfliktu, sa nám situácia konečne zastabilizovala. Za posledné 2 týždne sledujeme, že ponuka sa dostáva do normálu a aj ceny sú stabilné," uviedol P. Hanko. Čo sa dá očakávať v najbližších týždňoch či mesiacoch sa ťažko odhaduje. "Nevieme ako dlho sa u nás zdržia, či sa majú kam vrátiť a dokedy budú prenajímatelia trpezlivejší."

Odídenci obsadili aj ubytovne, penzióny a chaty.
Ukrajincom neprekáža ani skromnejšie ubytovanie.

V niektorých mestách udalosti na Ukrajine vplyv na realitný trh nemajú. „V Spišskej Novej Vsi nenarástol počet dopytov zo strany Ukrajincov na prenájom bytov či domov. U nás mali skôr záujem o penzióny, ubytovne a iné ubytovacie zariadenia na kratšie obdobie,“ uviedli realitní makléri z Huňady Reality, čiže s cenami ani trhom to nezamávalo. Zvýšenie cien prenájmov môže byť podľa nej skôr dôsledkom dlho pretrvávajúceho nedostatku nájomných bytov a čoraz ťažšie možnosti získania hypotekárneho úveru. Realitné kancelárie sa však stretli aj s odmietavým postojom prenajímateľov voči odídencom z Ukrajiny. Nechceli totiž pristúpiť na kratšiu dobu nájmu či užívanie bytu deťmi alebo domácimi zvieratami. Našli sa prípady, kedy Ukrajinci už dlhšie žijúci na Slovensku prejavili záujem o kúpu nehnuteľnosti u nás, keďže po vojnových udalostiach sa rozhodli do svojej rodnej krajiny už nevrátiť.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 27.5.2022