Realitný trh v roku 2017: Kupujúci súťažia o nehnuteľnosti
Realitný trh v roku 2017: Kupujúci súťažia o nehnuteľnosti

Realitný trh v roku 2017: Kupujúci súťažia o nehnuteľnosti

Ak chcete tento rok kúpiť alebo predať nehnuteľnosť, mali by ste sa pripraviť na stúpajúce ceny, špekulantov a nedostatočnú ponuku na realitnom trhu. Na pozore by mali byť investori vo veľkých mestách, ale realitný boom zažíva aj Nitra a Prievidza. Ako to využiť vo svoj prospech, sme sa spýtali výkonného riaditeľa Podnikateľskej Aliancie Slovenska Petra Kremského.
Čakanie môže priniesť vyššiu cenu, ale aj riziko, že sa trh zasekne a nehnuteľnosť bude potom roky nepredajná alebo len za zníženú cenu.

Ak vlastním nehnuteľnosť, ktorú nepotrebujem aktuálne na bývanie, oplatí sa mi ju tento rok predať alebo mám počkať?
Určite je dobrý čas na predaj nehnuteľnosti, pretože trh je veľmi silný a predajú sa za lepšie ceny aj objekty, ktoré by inak na trhu stáli. Čakanie môže priniesť vyššiu cenu, ale aj riziko, že sa trh zasekne a nehnuteľnosť bude potom roky nepredajná alebo len za zníženú cenu.

Ak chcem tento rok kúpiť nehnuteľnosť, na čo sa mám pripraviť?
Nárast cien, súťaž kupujúcich o nehnuteľnosti, pribúdanie špekulantov, ktorí chcú silný dopyt využiť na oklamanie kupujúcich a podobne.

V čom bude rok 2017 iný ako rok 2016, čo sa týka vývoja cien nehnuteľností?
Myslím si, že bude veľmi podobný, ceny by mali stále stúpať najmä vo veľkých mestách, mieru rastu ťažko odhadnúť.

Rodinný dom s dvoma garážami

Ktoré faktory najviac ovplyvnia trh s nehnuteľnosťami tento rok?
Podobne ako vlani to bude nízke úročenie hypoték, nedostatočná ponuka na trhu, vysoký dopyt po nehnuteľnostiach, ktorý súvisí s rastom príjmov a zvyšovaním zamestnanosti.

Očakávam zavedenie hypoték, z ktorých sa nespláca istina, iba úroky, podobne ako je to v západnej Európe.

Očakávajú sa legislatívne zmeny, ktoré by mohli mať vplyv na dostupnosť hypotekárnych úverov?
Možno spomenúť zavedenie poplatku za miestny rozvoj v bratislavskom regióne, čo môže vytvoriť ešte vyšší tlak na rast cien. Hypotéky by mali byť stále lacné a veľmi široko dostupné. Očakávam zavedenie hypoték, z ktorých sa nespláca istina, iba úroky, podobne ako je to v západnej Európe.

Bude rovnaká situácia na celom Slovensku, alebo očakávate iný vývoj vo väčších mestách v porovnaní s vidiekom?
Veľké mestá priťahujú stále viac obyvateľov, ktorí sa sťahujú za prácou zo slabších regiónov Slovenska, ale aj zo zahraničia. Je pre ne preto typický silný dopyt po bývaní a rastúce ceny. Tento rok sa to asi najviac prejaví v Nitre a Prievidzi, či ďalších mestách, kde prichádzajú silné zahraničné investície. Ekonomicky slabé oblasti sa stále viac vyľudňujú a ceny tam budú skôr klesať ako stúpať, pretože ponuka na trhu je dosť veľká, najmä rodinné domy v dedinách mimo priemyselných regiónov.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, PAS

Publikované: 20.2.2017